пятница, 30 марта 2018 г.

Bodelning fastighet lagfart

Bodelning fastighet lagfart

Du ärver en fastighet som är taxerad som lantbruksenhet från din faster och söker lagfart med stöd av testamentet. Du behöver inte ansöka om jordförvärvstillstånd eftersom det är ett arv. Det samma gäller er villa. Att din man står ensam på lagfarten innebär att husen tas upp som hans egendom. Har du köpt eller fått en fastighet ? Då behöver du göra en ansökan om lagfart.


Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Ansökan om lagfart – Om en fastighet har fördelats i bodelningen måste den make som erhållit fastighet ansöka om lagfart.


Därutöver ingår givetvis även de dokument som krävs vid en bodelning i samband med skilsmässa: Bodelningsavtal – Ett avtal där ni anger hur giftorättsgodset skall fördelas mellan er. Ett dödsbo behöver endast ansöka om lagfart om dödsboet ska överlåta fastigheten. Så beräknas lagfartskostnad (stämpelskatt) ut. Vid en bodelning behöver inte heller lagfart sökas om den som får fastigheten redan är ägaren. Kostnaden för registrering av ett förvärv består av en expeditionsavgift och stämpelskatt.


Då man har upprättat den här typen av avtal så kan det alltså vara så att man också måste söka lagfart för fastigheten som man blivit ägare av. Kontakta Länsstyrelsen för att få veta vad som gäller för just din fastighet. Jordförvärvstillstånd ska sökas inom tre månader från förvärvsdatum och skickas med ansökan om lagfart. Om fastigheten saknar taxeringsvärde behöver ett värdeintyg skickas med. När det ingår fastighet är det viktigt att fastighetsbeteckningen blir korrekt angiven i bodelningsavtalet och att det tydligt anges vem som tillskiftas den, annars kommer det bli problem vid ansökan om lagfart.


Stämpelskatt är den skatt du får betala när du köper en fastighet eller tomträtt, men även när du tar ut en inteckning i fastigheten. Här hittar du information om stämpelskatt och andra avgifter och när du ska betala. Här kan du också beräkna din preliminära stämpelskatt. Då egendomsfördelningen sker via en bodelning behöver din make inte betala annat än registreringsavgiften på 8kronor vid lagfartsansökan. Om ni önskar bekräfta er överenskommelse innan er äktenskapsskillnad har vunnit laga kraft, så kan ni redan nu sluta ett föravtal till bodelning som sedan får bekräftas efter skilsmässan.


Värdering av hus vid bodelning av fastighet. Normalt används marknadsvärdet vid värdering av fastighet vid i en bodelning. Då emellertid marknadsvärdet är svårt att uppskatta exakt utan en försäljning av fastigheten så anses marknadsvärdet vara det pris som man rimligen skulle få om man sålde fastigheten. Vad är lagfart och lagfartskostnad?


En lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. När du köper eller blir ägare till fastigheter måste du enligt lag registrera överlåtelsen inom tre månader genom att ansöka om lagfart. Banken brukar hjälpa dig med med ansökan om lagfart. Vid arv eller bodelning slipper man stämpelskatten. Man behöver då endast betala expeditionsavgiften på 8kronor.


Om den överlåtna fastigheten med valfritt marknadsvärde är taxerad för Mkr och överlåts för Mkr eller mindre räknas överlåtelsen som gåva. Lagfarten kostar då inte mer än fast expeditionsavgift. I naggens exempel överlåts sex tiondelar av fastigheten för Mkr.


Bodelning av fastighet – Bodelning av fastighet görs under bestående äktenskap eller i samband med skilsmässa. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. Gåva och köp är alltså aktuellt vare sig ni är gifta eller ej, om ni är gifta måste dock gåvan registreras.


När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Lantmäteriet är den myndighet som kartlägger Sverige. Till våra uppgifter hör också att registrera och säkra ägandet av alla fastigheter samt hantera deras gränser.


Vi tillhör Finansdepartementet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения