понедельник, 19 марта 2018 г.

Hur påverkas barn till psykiskt sjuka föräldrar

Att ha en psykiskt sjuk förälder påverkar barn. På vilket sätt beror på flera olika saker, till exempel vilken sjukdom föräldern har, om det finns andra vuxna kring barnet och hur gammalt barnet är. För många barn innebär psykisk sjukdom, eller allvarlig psykisk ohälsa i familjen, att livet blir oförutsägbart. Många som mår dåligt psykiskt är oroliga för hur det påverkar barnen.


Annelie Lindberg är socionom och jobbar med föräldrar som har psykisk ohälsa.

Här ger hon råd om hur du kan göra för att det ska vara så bra som möjligt för barnen. De kommer nog snarare dragandes med barnen till BUP (alternativt någon ”djävulsutdrivare” eller liknande) för att reda ut vad felet är på barnen , som är dem till så stor besvikelse när inte dansar helt efter deras pipa. Så man kommer inte åt detta problem genom att definiera föräldrarna som psykiskt sjuka , menar jag. Annemi är en av dem som mest engagerat sig i arbetet för barnen till psykiskt sjuka. Barn har större rätt till båda sina föräldrar i dag.


Här vill jag främst ta reda på om det finns en ökad risk eller inte. Umgänge till varje pris?

Barnen till skilda föräldrar kan också ha en besvärlig situation med tanke på hur mycket de ska bo hos den förälder som är sjuk. Annemi Skerfving tycker att det ofta tas alldeles för lite hänsyn till barnens bästa när det gäller umgängesregler med en psykiskt sjuk , eller missbrukande, förälder. Hur påverkas man av föräldrar som är psykiskt sjuka ? Barn och unga som lever nära en förälder med psykisk sjukdom eller ohälsa påverkas på olika sätt, både känslomässigt och praktiskt.


Det förklarar Margareta Östman, som är professor på Malmö högskola och bland annat forskar om unga som har psykiskt sjuka föräldrar. Hur stödjer vuxenpsykiatrin barn till psykiskt sjuka ? Marika Södergren Barn till psykisk sjuka kan ha ökad risk för psykisk ohälsa men detta kan uppvägas av tillgängliga skyddsfaktorer. Barn som växer upp med en förälder med psykisk sjukdom riskerar på sikt problem med psykisk ohälsa. De barn som får ta del av stödinsatser upplever dock minskad oro. Trots detta får endast var tredje patient med barn riktat stöd till barnen.


Det visar ny forskning från Malmö högskola. När någon i familjen är psykiskt sjuk påverkar det hela familjen. Det kan vara svårt för dig när dina föräldrar gör saker som du själv och andra uppfattar som konstiga, till exempel ligger i sin säng hela dagen eller hör saker som andra inte kan höra.


Barn till föräldrar med psykisk ohäl Professionella har svårt att upptäcka barn till psykiskt sjuka barn som lever med psykiskt sjuka föräldrar. Riktade insatser för barn till missbrukare och psykiskt sjuka med att hitta former för stöd till barn i samt stödja föräldrarna ,.

Hur ska kontakten med en sådan förälder se ut när barnet är vuxet? Kontakten mellan det vuxna barnet och föräldern blir ofta komplicerad. Föräldrar som är psykiskt sjuka kan få svårt att ta hand om sina barn som dom brukar. De kan få svårt att sköta matlagning, handla, tvätta och annat som man måste göra hemma. Pappan till mitt barn är psykiskt sjuk.


Hur svårt psykiskt sjuk behöver en förälder vara för att umgänge skall bedömas som olämpligt? Det är lagstadgat i hälso- och sjukvårdslagen att barn till psykiskt sjuka föräldrar behöver rå information och stöd. Men enligt Maria Afzelius, doktor vid institutionen för socialt arbete vid Malmö Högskola, saknas det fortfarande kunskap om hur det här ska gå till.


Barn till psykiskt sjuka behöver bättre stöd Barn med psykiskt sjuka föräldrar behöver stöd och hjälp från andra vuxna. Men barnen får sällan hjälp. Psykiatrin och socialtjänsten borde bli bättre på att hjälpa barn med psykiskt sjuka föräldrar. Inledning De psykiskt sjuka patienternas situation har de senaste åren varit föremål för en omfattande samhällsdebatt. Föräldrar har ofta god magkänsla för när något inte står rätt till , och den magkänslan ska man lyssna till.


När man känner att man inte räcker till för att förstå eller hjälpa sitt barn bör man kontakta BUP för en bedömning av situationen. Däremot kan det vara bra att vara medveten om och öppen för hur det ser ut. Konsekvenser av psykisk misshandel mot barn Att inte ha någon vuxen att prata med kan leda till att barn får svårt att förhålla sig till sina egna känslor.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения