среда, 28 марта 2018 г.

Härskartekniker arbetsplats

Vanligt med härskarteknik. Härskarteknikerna är många och förekommer allmänt på arbetsplatserna, liksom i övriga livet. Och man måste motverka dem för att inte dåliga mönster ska cementeras fast. Risken är att utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser , säger hon. Många svenskar blir dagligen utsatt för härskartekniker på sina jobb.


Chef intervjuade tidigare i år Anna-Karin Kask som berättade om hur hon blev utsatt härskartekniker på sitt jobb i tre års tid – och kom ifrån det genom att skriva sagor om företeelsen. Det finns också andra sätt att bemöta härskartekniker. Jonna Nyberg, som är retorikkonsult och driver Retorikverkstaden, föreläser om härskartekniker och besöker ofta arbetsplatser där de sedan länge är ett djupt rotat problem.


Igenkänningen är det första jag möter. Att människor nickar och säger att ”det här förekommer hos oss också”, säger Jonna Nyberg. Det var i slutet på 60-talet som den norska socialpsykologen formulerade teorin om de fem härskarteknikerna – strategin bakom den ”dolda makten” som utövas i styrelserum och på arbetsplatser världen över. I november släpper författarduon Rebecka Bohlin och Sara Berg boken ”Fem härskartekniker – femtio motståndsstrategier”.


Härskartekniker arbetsplats

Att anklaga ­någon för att använda härskarteknik kan vara en härskarteknik i sig. Att få mothugg i en diskussion eller en chef som pekar med hela handen är inte automatiskt härskarteknik. Att känna sig sårad är inget bevis. Fråga dig hurdant samtalsklimatet är på arbetsplatsen. I dag ser de flesta på härskarteknik som något som kan utföras av såväl män som kvinnor, och det är många som vittnar om att de har utsatts för det på jobbet.


Här är vanliga typer av härskartekniker som du bör se upp med på jobbet. På Högskolan i Halmstad jobbar en grupp forskare med att bryta diskriminering i arbetslivet på grund av kön, inom ramen för ett EU-projekt. Bland annat har man tagit fram en film riktad till arbetsplatser och högskolor, som tar upp hur härskartekniker ter sig i praktiken och hur de bör bemötas.


Män är ofta mer uppenbara i sina härskartekniker , de kan höja rösten eller ”lillgumma” sina kvinnliga kolleger. Fulknepen kan ta sig uttryck på en mängd olika sätt. Kvinnor upplever oftare att de får i uppgift att koka kaffe, föra protokoll eller pynta och att de får mindre tid på möten. Elaines härskartekniker är fler samt har lite andra definitioner än Berit Ås fem härskartekniker (ursprungligen nio).


Elaines ståndpunkt är även att det inte finns speciella härskargrupper. Det är alltså till exempel inte könsbundet, anställda kan härska över chefer, minoriteter över majoriteter. Efter avslutad utbildning kommer samtliga deltagare ha en förståelse för hur härskartekniker och normer påverkar en arbetsplats. Men framförallt kommer de ha fått kunskap att motverka dessa.


Härskartekniker arbetsplats

Vi erbjuder även en utbildning som mer konkret tar upp hur man kan förebygga och hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Naturligtvis använder även kvinnor dessa härskartekniker. Speciellt om det handlar om ett narcissistiskt ledarskap och då kan offret kan vara man eller kvinna. På varje arbetsplats förekommer användning av härskartekniker någon gång.


Det kan vara chefen som använder dessa. Tips: Så bemöter du härskartekniker – på jobbet. Så gör du för att hantera situationer när du blir utsatt av kontorets “härskare”. Ibland används härskartekniker omedvetet – någon skämtar på någon annans bekostna avbryter för att med högre röst säga samma sak som föregående talare eller pratar skit bakom ryggen på andra.


Härskartekniker arbetsplats

En härskarteknik som inträffar när en grupp behandlar viktiga frågor när vissa personer inte är närvarande, exempelvis på informella platser som ett omklädningsrum. Dubbelbestraffning Det är fel hur personen än gör. Läs på om härskartekniker så att du kan ligga steget före när det gäller att uppmärksamma beteenden som i värsta fall kan leda till trakasserier eller diskriminering. Uppdatera policys och rutiner, och gör dem tydliga för alla i organisationen – chefer, medarbetare, nyanställda, vikarier och inhyrd personal.


Om en arbetsplats kan bli självmedvetet kring i vilken grad härskartekniker förekommer kan det vara en del i att främja den psykosociala miljön. En härskarteknik kan beskrivas som olika maktprocesser och metoder som används för att skaffa sig negativ makt över andra. Hon har skrivit boken Härskarteknik , där hon beskriver olika härskartekniker och ger råd om hur du kan bemöta dem. Grundidén är att så vänligt som möjligt påpeka och ifrågasätta härskarens agerande eller kommentarer.


Nu kanske det inte alltid är så lätt - att vara vänlig när man mest av allt är rasande eller nedtryckt.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения