вторник, 27 декабря 2016 г.

Framtida mäklararvode bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Tanken är att värdet av bostaden i bodelning ska anses uppgå till den nettosumma som erhållits om bostaden sålts omedelbart.

Vid rättslig prövning av frågan skulle således med största sannolikhet vad som framkommit ur praxis läggas till grund för beslutet och att göra avdrag för framtida skatt och mäklararvode från marknadsvärdet kan på så vis anses vara obligatoriskt. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen.


Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Vid en bodelning i ett samboförhållande räknar man nämligen samman sambornas andelar i samboegendomen (gemensam bostad och bohag enligt sambolagen §).


Sedan räknas eventuella skulder bort, i detta fall huslånet, och sedan läggs återstående egendom samman, varefter värdet delas lika mellan samborna. Det är inget argument som grundar rätt till ersättning för framtida mäklarkostnader utan det motiveras, som sagt, istället av andra överväganden.

I det fall hon hade gått med på att sälja huset innan bodelningen och flytta skulle ju ni tillsammans behöva bekosta mäklararvode och kapitalvinstskatten. Men hur gör man rent praktiskt? Om jag löser ut sambon med halva värderingsbeloppet blir ju jag förlorare i den meningen sambon slipper ett mäklararvode , som jag får ta någon gång i framtiden. Reavinstskatt, blir det sådan vid bodelning ? Om inte, får jag ta hela i en framtida försäljning? Hur brukar man göra med befintliga.


När man får en fastighet eller del av fastighet genom en bodelning leder det inte till att man behöver betala skatt. Den som får en fastighet genom bodelning kommer istället att beskattas den dag fastigheten säljs. Om en part ensam tar över en fastighet kommer denne ensam att betala all vinstskatt efter en framtida försäljning. Det verkar brukligt att dra av mäklararvodet från marknadspriset vid värderingen, men om så sker köper ju min sambo ut mig till marknadspris minus mäklararvode medan jag köper en annan lägenhet till marknarspris (inklusive mäklararvode ). I övrigt har vi tänkt oss en normal bodelning med avräkning för fiktiv reavinstskatt. Den latenta kostnaden för detta är det kanske rimligt att han kompenseras för.


En jämförelse kan göras med hur en reglering normalt skulle ske vid en bodelning. Det är då praxis att göra avdrag för latent skatt och mäklararvode för att det inte ska vara oförmånligare att erhålla en fastighet än annan egendom. Det är korrekt att latent mäklararvode samt latent realisationsvinstskatt skall dras av vid bestämning av en fastighets värde under bodelning.


När man tar upp fastigheten i bodelning gör man avdrag för eventuellt mäklararvode vid försäljning samt reavinstsskatt för den part som erhåller fastigheten.

Denna framtida skatteskuld kallas för latent skatteskuld. Vid värderingen av fastigheten vid en bodelning ska denna skuld minska fastighetens värde. För att få fram den latenta skatteskulden gör man en fingerad försäljning av fastigheten för ett pris motsvarande det marknadsvärde som gäller vid bodelningstillfället. Ev framtida värde höjning ska man inte ta hänsyn till. Bodelning vid förlustaffär.


Framtida utgifter och förlustkontrakt. Tillgångar förvärvade genom arv, bodelning eller gåva. Kan någon vänlig själ hjälpa mig med uträkningen vid en bodelning #128580; Det har helt låst sig och hjärnan verkar inte fungera alls #129300; Vad får ni den ungefärliga summan till somnat skulle kunna tänkas få om jag blir utköpt Husvärde 3. Gemensamt lån 2milj Köpe summa 1milj Vad blir kvar efter mäklare och vinstskatt samt när. Efter att fristen för att begära bodelning löpt ut frånföll sambon sin begäran.


Fråga har uppkommit om det är möjligt för en sambo att återkalla en begäran om bodelning och, i så fall, hur en återkallelse efter fristens utgång påverkar den andra sambons rätt att fullfölja bodelningen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения