понедельник, 19 декабря 2016 г.

Tvångsförsäljning av fastighet vid bodelning

Vid en tvångsförsäljning kommer den gode man eller mäklare som sköter försäljningen att ta ett arvode, som du och din ex-man solidariskt blir ansvariga för. Sammanfattningsvis kan du tvinga fram en försäljning av er fastighet genom en process i tingsrätten och du måste alltså inte gå med på att bli utlöst, trots att detta enligt mångas mening framstår som fördelaktigt. Så jag ser inte riktigt vad du vinner på en tvångsförsäljning ? När det gäller bodelningen så är det huset marknadsvärde den dag då samboförhållandet upphörde eller ansökan om äktenskapsskillnad lämnades in som ska användas, medan det vid en tvångsförsäljning som huvudregel säljs till högstbjudande.


När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras, se sambolagen §. Vid bodelning ska en andelsberäkning göras och efter det ska egendomen fördelas på lotter, se sambolagen och §§.

Din son verkar vilja ha villan på sin lott och det verkar inte som hans ex-sambo är av intresse att få behålla villan. Vid en sådan bedömning tar man hänsyn till vem som har vårdnad av eventuella barn samt t. Detta är en fråga som är bäst att rikta till banken. Först när denna fråga är löst kan paret gå vidare med en bodelning.


Tvångsförsäljning av gemensam fastighet. Möjligheten att tvinga fram en försäljning av gemensam bosta så kallad tvångsförsäljning , regleras i Samäganderättslagen. Om det är otänkbart att lösa detta genom en bodelning , med eller utan hjälp av en bodelningsförrättare, kan en tvångsförsäljning av fastigheten på offentlig auktion vara påkalla och detta sker då enligt lagen om samäganderätt.


För detta krävs det att en ansökan görs hos tingsrätten.

Den gemensamma bostaden utgör giftorättsgods och ingår alltså också i bodelningen. Den make som bäst behöver bostaden har rätt att få den avräknad på sin lott och vid bedömningen tar man bland annat hänsyn till vem som kommer ha vårdnaden av gemensamma barn och makes möjlighet att skaffa annan bostad. Domstolen får bevilja en sådan ansökan om inte någon annan delägare motsätter sig och kan uppvisa synnerliga skäl för att fastigheten inte ska säljas. Vid ett beslut om att en fastighet ska säljas på offentlig auktion ska rätten också utse en god man att ombesörja försäljningen och fördela köpeskillingen.


Vad menas då med ovanstående? Jo, vid värdering av fastighet i samband med bodelning ska man utgå från fastighetens marknadsvärde. Av förklarliga skäl kan det vara svårt att exakt veta fastighetens marknadsvärde utan att lägga ut fastigheten till försäljning. Istället måste ni sinsemellan komma överens om fastighetens. Om du hade gjort en normal uppställning för bodelningen kunde du enkelt tagit med hennes förlorade pension som en minuspost vid beräkning av hennes tillgångar.


Då hade det automatiskt blivit så som jag tycker är rätt, vilket blir samma sak som att du i efterhand ger henne hälften av den förlorade pensionen. BGA skrev:Jag BGA (trådskapare) blev vid en bodelning för år sedan informerad om att samägandelagen fanns (=om en enda delägare ville sälja så gick fastigheten till försäljning på något sätt). I denna tråd är fastigheten så liten, så det är bara löjligt att inte sälja delarna internt. I en bodelning ingår samboegendom som definieras som bostad och bohag förvärvat för gemensamt bruk, 3§ SamboL.


Vem som har betalat för bostaden eller bohaget är inte av betydelse i sammanhanget. Om det sedan kommer till tvångsförsäljning av fastigheten så blir det avsevärt lägre pris vid försäljning även om båda vill att det ska säljas. Om det är så att ditt x bor i fastigheten och inte vill att den ska säljas så kan han ju göra den i stort sett osäljbar… Jag tänker att du kanske kan ge honom ett förslag.


Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker.

Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Pengarna från försäljningen ingår då i bodelning och båda parter får skaffa sig en lägre värderad bostad. Vägrar sälja huset vid skilsmässa, vad gör man?


Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Olika typer av juridiska dokument. Det är deras förhoppning att du på ett enkelt och smidigt sätt ska finna det juridiska dokument som du söker.


Gifta: I fall att du upprättar ett giltigt köpebrev kommer du bli ägare av fastigheten upp till. Detta innebär att, om ni inte föreskriver om äktenskapsförord om egendomen, att värdet motsvarande köpebrevet kommer ligga på din sida vid en eventuell bodelning som giftorättsgods. Dessa regler är dock ganska krångliga och hur utgången skulle bli i just ert fall är oklart.


För att besvara din fråga huruvida det är möjligt att ”lindra effekterna” vid bodelningen kan sägas att: Vid överlåtelse av fastighet mellan närstående är det vanligt att överlåtelsen innehåller både ett oneröst och benefikt moment.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения