среда, 21 декабря 2016 г.

Frusen sorg

Alltid låga priser och dagars öppet köp. Se alla erbjudanden och köp nu! Snabb leverans, oslagbara priser! Vi har frysar till röda priser och erbjuder fri frakt i hela landet!


Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.

Komplicerad sorg (förlängd sorg ) Komplicerad sorg kallar man den sorg som inte minskar med tiden eller där professionella insatser krävs under längre tid. Gränsdragningsproblemen mellan normal och komplicerad sorg är stora. En frusen sorg hindrar Dig från att leva fullt ut därför att du inte vågat möta sorgens nödvändiga smärta.


Fastlåst sorg En fastlåst sorg är när det inte har fungerat för dig att stanna kvar i sorgens känslor. Många av symptomen kring frusen sorg påminner om dem man får vid depression. Den stora skillnaden är att depression är ett övergående, om än i många fall återkommande, sta-dium. Frusen sorg är, precis som ordet antyder, ett tillstånd man fastnat i.

När sorgen väl har bearbetats är den för det mesta över. Jag läste ett blogginlägg som en vän till mig skrivit om frusen sorg vilket inspirerade mig att skriva dessa rader. Och det kan göra så ont att en del drar tillbaka kärleken. De förlorar förmågan att älska, säger psykoterapeuten Ann-Kristin Lundmark. Ibland kan det vara ett tecken på att man har frusen sorg , och då behöver man hjälp att komma vidare.


Hon menar att sorgen efter att ett barn plötsligt har gått bort är väldigt tung att bära. Det är en känslig fråga. Den gemensamma faktorn i varje typ av sorg är att den implicerar en förlust. Men givet att förluster kan vara väldigt olika finns det även olika typer av sorger.


Vi pratar om ”evolutionära sorger ” när vi refererar till de sorger som impliceras i övergången från en ålder till en annan. Om man inte tar hand om sorgen blir det en frusen sorg. Sorg tar tid och det måste få ta tid. Men det är fullt möjligt att få ett bra liv, säger Ann-Kristin Lundmark.


Sorgearbete kan ta lång tid. I början av en sorgeprocess får alla. Om det stannar upp utan att tårarna fått komma ut brukar man säga att sorgen har frusit.

En frusen sorg kan yttra sig på många olika sätt - som långvariga kroppsliga besvär som ont i ryggen, ont i magen, ett oroligt hjärta eller ett högt blodtryck. Sorg aktiverar samma system i kroppen som vid stress, vilket för vissa kan ge upphov till ett konstant stresstillstånd som inte lämnar utrymme för återhämtning. Sorg kan övergå till ett tillstånd av utmattning eller depression.


Regelbundet återkomma till den. Så inget hinder eller rädsla hinner byggas upp och lägga sig emellan. Sorg som inte bearbetas fryser till.


Och även om den sorgen blir oåtkomlig och på så sätt också mindre smärtsam i stunden – så kan man inte frysa in en enskild del av sitt känsloliv. Sorgebehandlingsgrupperna vänder sig till dig med fördröjd eller undviken sorg , eller där sorgen håller på att utvecklas till ett kroniskt tillstånd. I föreläsningen ges praktiska exempel från vårt arbete genom att vi berättar, visar bilder och tar upp hur vi kan underlätta för dig eller dem som har sorg. Bearbeta sorgen i samtal. De flesta bördor lättar när man får prata med någon som förstår och lyssnar.


I kyrkan möter du människor som kan hjälpa dig. Stöd genom samtal i din församling. I varje församling finns en eller flera präster som man kan vända sig till för samtal. Sorg – olika faser och ansikten. Sorg är en process som tar ti men den tar slut.


Sorgen kan komma av att mista jobbet, när en relation tar slut, om du eller någon nära anhörig blir sjuk, vid dödsfall, du mister ett husdjur eller att inte kunna få några barn – ja, listan kan göras lång och sorgen är alltid. Hur förlusterna upplevs är individuellt, men dödsfall och skilsmässor är oftast smärtsamma. Cirka sju till tio procent av alla som förlorar en närstående fastnar i sorgen i över ett år. Då kan de ha drabbats av så kallad komplicerad sorg. Tillståndet tycks påverka de kognitiva processerna i hjärnan, varför den sörjande kan ha svårt att koncentrera sig och få minnesluckor.


En frusen axel som uppstår utan klar orsak klassificeras som icke traumatisk frusen skuldra medan en frusen skuldra som uppkommit efter våld mot axeln eller efter någon annan sorts trauma som efter överbelastning eller efter att ha legat ogynnsamt under en operation klassificeras som traumatisk frusen skuldra.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения