вторник, 27 декабря 2016 г.

Jämställdhet i sverige mellan män och kvinnor

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Statistiken visar situationen för kvinnor och män. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fre säkerhet och hållbar utveckling. Ordet jämställdhet används i Sverige när det gäller förhållandet mellan kvinnor och män.


Jämlikhet är däremot ett vidare begrepp.

Det avser rättvisa förhållanden mellan alla individer och grupper i samhället och utgår ifrån att alla människor har lika värde oavsett kön, etnicitet, religion, social tillhörighet med mera. I den svenska historien har det funnits lika många kvinnor som män. Men varför finns det så få kvinnor i historieböckerna?


Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver hur kvinnor och män har det i Sverige idag och vad som måste förändras för att de ska ha samma friheter och rättigheter att forma sina liv, att vara med i samhället lika mycket och att inte bli diskriminerade. Jämställdhet i Sverige. Kvinnor är mer sjukskrivna än män. Precis som i andra länder med ett högt kvinnligt arbetskraftsdeltagande är kvinnorna i Sverige mer sjukskrivna än.


UN Women är ett FN-organ som arbetar globalt för jämställdhet och för kvinnor och flickors rättigheter. UN Womens mål är bland annat att kvinnor ska delta i och gynnas av politiken i lika hög utsträckning som män , att kvinnor ska ha ekonomisk egenmakt och att de ska kunna leva sina liv fria från våld.

De fick inte arbeta tillsammans med män på vissa fartyg och inte under jord. Dessutom förbjöds de att arbeta tiden kring barnafödandet. Vid denna tid gällde ett ideal att mannen skulle vara familjeförsörjare och kvinnan sköta hem och barn.


Med förväntningar och krav på könen, en tydlig löneklyfta och ett land ordnat efter patriarkala strukturer kan vi inte nöja oss. För att bli ett land där alla har samma förutsättningar i livet, oavsett kön, behövs mycket förbättras. Därmed kan vi inte säga att det är jämställt mellan kvinnor och män i Sverige. I Sverige finns i dagsläget två juridiska kön – kvinna och man – och det är dessa som jämställdhetspolitiken i regel utgår ifrån.


Hur jämställda är kvinnor i Sverige ? Relevanta är också de allmänna demokratiska målen i läroplanen. Ulla-Britt Strömberg har granskat manuskriptet. Ekonomisk jämställdhet. Det gäller lön, karriär, utveckling, arbetsmiljö m m. JämO för ingen egen statistik. Den går att ladda ned på SCB:s webbplats.


Parametrar för lämplig interaktion mellan män och kvinnor (klädsel och beteende) är baserade på uppenbarade källor (Koranen och profetens ord) och ses som sådana av troende män och kvinnor som gudomligt baserade riktlinjer med legitima syften och gudomlig visdom. De är varken påförda av män eller socialt ålagda restriktioner. I rege­ringsförklaringen för den sittande rege­ringen sägs bland annat att ”hämmande könsroller och strukturer ska bekämpas.


Det står så här i texten: Störst blev skillnaderna mellan män och kvinnor i länder med hög grad av jämställdhet.

En viktig lärdom från uppdraget är att skillnaderna i arbetsmiljö och ohälsa mellan kvinnor och män inte har biologiska orsaker. När kvinnor och män har samma arbetsuppgifter drabbas de som regel av samma besvär. Istället beror det på att arbetet är organiserat på olika sätt och att fördelningen av resurser ser olika ut.


I mer än hundra år har arbetet pågått att skapa ett samhälle, där män och kvinnor behandlas lika. I över länder stöttar vi kvinnor att ta större plats, både i hemmet och i samhället i övrigt. Nedan följer några exempel på hur vi arbetar.


En central orsak till könsskillnader i hälsa är det så kallade genussystemet. Med detta avses alla de sociala. Syftet med denna lag var att främja kvinnors och mäns lika rätt i arbetslivet.


Tänk att det behövs lagar för att kvinnor och män ska vara jämställda på arbetsmarknaden, varför är det då fortfarande inte jämställt?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения