вторник, 13 декабря 2016 г.

Överta hus vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Överta hus vid skilsmässa

Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån. Bodelning av fastighet i samband med skilsmässa. Det brukliga är att den av er som vill och kan överta er gemensamma bostad får göra det i bodelningen då den görs i samband med äktenskapsskillnad.


Den andra maken ska då givetvis kompenseras ekonomiskt för detta med en så kallad bodelningslikvid. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Då din dotter och hennes man äger huset tillsammans är detta giftorättsgods som vardera make har rätt till hälften av värdet av.


Se upp med vinstuppskov vid skilsmässa. Den som övertar en bostad vid bodelning i samband med skilsmässa tar även över ett vinstuppskov som är knutet till bostaden. Enligt kammarrätten gäller det även om något sådant uppskov inte fanns vid bodelningstidpunkten. Nej, det är ingen skillnad.


Du kan inte överta huset genom bodelning utan att köpa ut den andre partern. Vid en bodelning så har ni ju lika stor rätt till huset och då ska ju den andra parten bli kompenserad för sin del. Däremot finns det inte någon rätt att överta egendom från den andra maken om egendomen är enskild genom gåva, testamente eller arv. Eftersom särskilt bostaden ofta är värd mycket pengar, kan den make som får överta den bli skyldig att betala en betydande ersättning till den andra maken. Vid skilsmässa får den med störst behov av den gemensamma bostaden bo kvar.


Överta hus vid skilsmässa

För att den som inte står på kontraktet ska få överta det krävs dock att det kan anses skäligt. Per kan alltså bo kvar om han har störst behov av lägenheten, exempelvis om han har svårare att skaffa annan bostad än Mia. Vid vinstberäkningen ska du räkna ifrån den latenta reavinstskatten som ditt ex tar över om han löser ut dig ur huset.


Vad som händer formellt är att han tar över hela fastigheten genom bodelning, inte genom försäljning. Kan ni inte samsas om husets marknadsvärde kan ni anlita två mäklare och på så sätt få fram ett medelvärde. Vid en skilsmässa ska en bodelning ske, där makarnas egendom fördelas mellan dem. I bodelningen ska makarnas giftorättsgodset ingå , vilket är allt som inte är enskild egendom.


Detta händer med hus och bolån vid skilsmässa När ni går skilda vägar och ska ta hand om hus - och bohagsfrågan kan detta delas upp i olika steg. Det normala är att du först ansöker om äktenskapsskillna sedan hanterar du bodelningsfrågorna. Men man kan även träffa ett så kallat föravtal inför förestående äktenskapsskillnad. Om man äger ett hus tillsammans med sin partner och tänker skilja sig nästa år. I vilken ordning ska man då göra allt?


Jag bor kvar i huset med vår son. Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan. Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv. Huset som din dotter och hennes ex-man äger tillsammans räknas som giftorättsgods, och ska därför delas upp lika när de separerar.


Om bara maken ska ta över huset ska han köpa ut din dotter, det vill säga betala hennes del av bostadens värde – en slags fiktiv ”försäljning” av hennes del av bostaden. Vid överlåtelse av fastighet mellan närstående är det vanligt att överlåtelsen innehåller både ett oneröst och benefikt moment. Det onerösa momentet är att gåvotagaren överlämnar exempelvis pengar till givaren, men ofta är det fråga om att gåvotagaren övertar lån eller utfärdar en revers till givaren. Den make som inte är ägare av den gemensamma bostaden kan ändå har rätt att få överta den i bodelningen ”om det med hänsyn till omständigheterna kan anses skäligt att ett övertagande sker”. Vid denna bedömning kan det finnas faktorer som talar emot ett övertagande och som då måste vägas mot makens behov av ett övertagande.


Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen. Vid tveksamheter tycker jag sedan att det har varit skönt att luta sig mot vad som varit juridiskt korrekt vid bodelning, avtal mm. Det är inget hinder för att man kan acceptera en lägre köpesumma på ett ev hus.


Juristen vi hade var klok med lång erfarenhet, vi fick båda bra info om rättigheter och skyldigheter.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения