вторник, 13 декабря 2016 г.

Löneskillnader mellan män och kvinnor statistik

Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män. I färsk statistik från OECD ligger Sverige inte sådär jättebra till när det kommer till jämställdhet i fråga om lika lön för män och kvinnor.


Under Internationella kvinnodagen publicerade OECD statistik rörande löneskillnaden mellan könen i olika länder.

Enligt Medlingsinstitutets senaste statistik tjänar kvinnor i genomsnitt 1procent mindre än männen. Men samtidigt fortsätter löneskillnaden mellan kvinnor och män att minska. Detta innebär att föräldraledighet, vård av barn och deltidsarbete ska fördelas mer jämnt mellan kvinnor och män.


Saco vill se en modern och flexibel föräldraförsäkring i tre lika stora delar där vardera föräldern tilldelas varsin del och där sen sista tredjedelen gå att fördela fritt eller överlåta till närstående. Det förklarar en del av löneskillnaden mellan könen. Mer deltid bland kvinnorna ger även skillnader i inkomst, vilket leder till betydligt lägre pensioner.


JämO för ingen egen statistik. Statistik – hur ser det ut i Sverige?

Den går att ladda ned på SCB:s webbplats. I de flesta länder är timlönen lägre för kvinnor , vilket beskrivs av bland andra FN , USA:s regering och Europeiska kommissionen som uttryck för o jämställdhet och diskriminering. Löneskillnader mellan män och kvinnor är den skillnad som finns mellan mäns och kvinnors genomsnittliga timlön. Men det återstår ändå, enligt MI, en oförklarad löneskillnad mellan kvinnor och män på 3. Skillnader i lön mellan män och kvinnor - Lönestatistik. Den viktigaste förklarande faktorn till löneskillnaden är att kvinnor och män arbetar i olika yrken, säger John Ekberg i en kommentar till statistiken.


Här inträffar lönegapet. Del två av rapporten är en fördjupning som studerar om det finns ett samband mellan sammanlagd arbetad tid och löneskillnad. Den viktigaste orsaken till löneskillnaden är att kvinnor och män ofta arbetar i olika yrken, säger Medlingsinstitutets statistikansvarige John Ekberg. När man tar hänsyn till förklarande faktorer som yrke, ålder och utbildning finns dock en mindre löneskillnad kvar som fortfarande är oförklarad i Medlingsinstitutets rapporter.


Att fler kvinnor idag har akademisk utbildning och att andelen kvinnor bland chefer ökar kan även vara anledningar till att gapet mellan kvinnors och mäns löner minskar. Studerar man utvecklingen över tid närmare kan man se att löneskillnaderna minskat stadigt under stora delar av 00-talet, särskilt under senare år. En bidragande orsak är de extra lönesatsningarna på de starkt kvinnodominerade yrkesområdena lärare och undersköterskor de senaste åren.


För män gäller den här lönen med års erfarenhet, medan de flesta kvinnor som siffran stödjer sig på har års erfarenhet. Forskning och statistik visar att högutbildade män tjänar mer ju fler barn de får. Och att män tjänar på att bilda par medan kvinnor förlorar på det, jämfört med singlar.


Vi lät några experter analysera de viktigaste orsakerna bakom att småbarnsåren skapar ett karriärgap mellan män och kvinnor.

Tabell visar genomsnittslöner för män och kvinnor , kvinnors lön i procent av mäns lön samt den standardvägda löneskillnaden som beaktar att män och kvinnor inte fördelar sig lika över vissa lönepåverkande faktorer som t. Att det finns en löneskillnad mellan kvinnor och män som inte går att förklara med standardvägning innebär att statistiken inte kan ge mer information om vad löneskillnaden beror på. Det finns naturligtvis många fler faktorer som skulle kunna påverka lönen. En del går att mäta, andra inte.


Vad har en kvalitetschef, funktions- eller mellanchef i lön? Lönestatistik är ett bra underlag vid till exempel kollektiva löneförhandlingar eller privata lönesamtal. Ett arbete är att betrakta som likvärdigt med ett annat arbete om det utifrån en sammantagen bedömning av de krav arbetet ställer samt dess natur kan anses ha lika värde som det andra arbetet. Det motsvarar en total löneskillnad på procent mellan kvinnor och män.


Juseks nya lönestatistik visar på stora löneskillnader mellan kvinnor och män trots att lönepåverkande faktorer rensats bort. Det innebär att löneskillnaden som presenteras är rensad för effekter av deltidsarbete, bransch, arbetsområde, erfarenhet i år, utbildningsnivå, yrke, ar-betsgivarbyte, sektor och chefsbefattning.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения