четверг, 15 декабря 2016 г.

Ett hem att växa i ensamkommande

Spara upp till på Hem. Missa inte chansen, boka nu! ETT HEM ATT VÄXA I SOCIALSTYRELSEN. Utbildningsmaterialet.


Ett hem att växa i är Socialstyrelsens material för grundutbildning av jour- och familjehem. Familjehem har ett viktigt och angeläget samhällsuppdrag med många utmaningar.

De har rätt till utbildning och stöd. Sobla kom som ensamkommande barn från Somalia när hon var år. Idag är hon år och bor sedan år i familjehem. Ensamkommande med avslag dras in i kriminalitet. Flera hundra ensamkommande ungdomar som fått avslag enligt den nya gymnasielagen har gått under jord.


Många av dem har blivit en del av det växande skuggsamhället där de hamnat i drogmissbruk och kriminalitet. Framöver väntas gruppen växa ytterligare, när fler får avslag. Ansvarig är utvecklingsledare Christina Sandahl.

Vi har även en grundutbildning som riktar sig specifikt till familjehem som tar emot ensamkommande barn och unga. Materialet har reviderats för att även omfatta familjehem som tar emot ensamkommande barn. Studiehandledningen är utgiven av Socialstyrelsen.


De kunskaper som förmedlas i. När du kommit in till kurssidan måste du först fylla i utvärderingen till det kurspass som du gått och därefter kan du plocka ut ditt kursintyg. Många ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan lämnar inte landet. Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig på frivilligorganisationen Agape som stöttar ensamkommande , befarar att gruppen kommer att växa ytterligare. Västerås Stad gör ett omfattande arbete för att erbjuda dessa barn ett bra mottagande gällande utbildning, omvårdnad och boende, fritidsaktiviteter osv.


Socialtjänsten har ett ansvar att utreda och följa upp samtliga barn och unga. Att så få återvänt är inte konstigt, enligt Matilda Brinck-Larsen. Att vända tillbaka till familjen upplevs också av många som förknippat med både skam och skuld. Den finns i två versioner, en för dem som är placerade på ett hem för vård och boende (HVB) och en för dem som placeras i familjehem. Att vara familjehem innebär att man tar emot ett barn i sitt hem och ger barnet en trygg grund att växa från.


Det är en viktig och engagerande uppgift för hela familjen. Du kan antingen mejla in din ansökan, ringa eller dyka upp på en informationsträff. Nämn i din ansökan att du är intresserad av att ta hand om ett ensamkommande barn. Att bjuda in ett ensamkommande barn i sitt liv och sitt hem kan vara både lärorikt och berikande.


Det innebär ett ömsesidigt givande och tagande, kan ge dig mångfald och öppna nya dimensioner i tillvaron.

Du kan bidra till barnets välmående, utveckling och integration i vårt samhälle. Sverige är vår framtid och vi kommer ta hand om det.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения