четверг, 29 декабря 2016 г.

Skilsmässa underhåll barn

Om barnet bor tillfälligt hos dig under återkommande perioder Om barnet bor tillfälligt hos dig under återkommande perioder kan du och den andra föräldern skriva ett nettoavtal. I ett äktenskap ska makar “var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodes” (Äktenskapsbalken kap. § 1). Vad som åsyftas är först och främst mat, bostad och belysning och dylikt.


Efter en skilsmässa gäller inte dessa regler längre. Underhållsbidrag – om barnet bor hos dig. Om barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna behöver ingen betala underhåll för barnet.

Men i vissa fall kan det ändå vara rimligt, till exempel om den ena föräldern har en högre inkomst än den andra. Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll. Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Officiellt kan ett barn bara bo på ett ställe.


Vid skilsmässa kommer man överens om hos vilken förälder barnet har sin officiella adress. I praktiken kan barnet dock bo en del av tiden hos sin andra förälder. Barnbidraget betalas till den förälder hos vilken barnet bor officiellt.

När barnet fyllt år ska bidraget betalas till barnet. Skilja sig Betänketid och fullföljd Bodelning Ersättningsgaranti Ansök. Ansök gemensamt om skilsmässa (e-tjänst) Föräldrar och barn. Från denna huvudregel kan göras ett antal undantag. Det anges i andra stycket att ”Om den ena maken behöver bidrag till sitt underhåll under en övergångsti har den maken rätt att få underhållsbidrag av den andra maken efter vad som är skäligt med hänsyn till denna makes förmåga och övriga omständigheter.


Om du sedan vill köpa extra saker till dina barn från egna kontot som en slags kompensation så är det ju bara att göra. Kom bara ihåg att det barnen får är deras saker, inte dina. De bör alltså få ta med sina saker mellan er som de vill. Jag har också funderat på vad som är rättvist eftersom jag tjänar mer än x. Eftersom dina frågor handlar om fördelning av kostnader gällande barnen , dvs frågor om underhåll för barnen , finns svaren på dessa reglerade i Föräldrabalkens (FB) sjunde kapitel.


Barn kan till exempel få besvär med mat och sömn, det kan bland annat vara att ha svårt att somna och att inte vilja äta. Barn kan bli väldigt klängiga och behöva mycket närhet, som om de vore yngre än vad de är. En del barn blir arga.


Barn kan vilja vara ifred från familjen, eller göra sådant som familjen inte är med i. Stöd för barn i skilsmässa. Vissa kommuner erbjuder även stöd för barn som är med om skilsmässa. En vanlig stödform är grupper för barn där barnet får träffa andra barn med liknande erfarenheter.

De som arbetar på familjerätten brukar vara väl insatta i vilket stöd det finns för barn i just din kommun. Tingsrätten kan också besluta om tillfälligt underhåll till barnen och om rätt till umgänge för den av er som inte har vårdnad om barnen. Nu för tiden är det mycket ovanligt att den ena maken betalar underhåll den andra vid en skilsmässa. Förekommer detta är det vanligtvis endast under en begränsad tid till det att. I ljuset av ovanstående bör skilsmässa definitivt undvikas så mycket som möjligt, särskilt i de fall där det finns barn inblandade.


En separation eller skilsmässa innebär en rad praktiska och känslomässiga omställningar, speciellt om det finns barn med i bilden. Det är lätt att känna sig överväldiga men de flesta par klarar sig igenom krisen och kommer starkare ut på andra sidan” menar advokat Peter Zeijersborger som är specialist på familjerätt. Detta förändras inte av det faktum att du har barn.


Som kommer att framgå längre fram i texten kan barn medföra att en skilsmässa måste föregås av betänketid innan skilsmässan kan beviljas av domstolen. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения