пятница, 30 марта 2018 г.

Behålla hus vid skilsmässa

Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Detta händer med hus och bolån vid skilsmässa När ni går skilda vägar och ska ta hand om hus - och bohagsfrågan kan detta delas upp i olika steg.


Det normala är att du först ansöker om äktenskapsskillna sedan hanterar du bodelningsfrågorna. Han har rätt till det eftersom han är ägare till huset. Om huset tillhör hans lott har han rätt att behålla det och ta alla pengarna från försäljningen, så länge du vid bodelningen fick pengar eller egendom som kompensation för att han behöll huset.


Det följer av kap § ÄktB. Vid vinstberäkningen ska du räkna ifrån den latenta reavinstskatten som ditt ex tar över om han löser ut dig ur huset. Vad som händer formellt är att han tar över hela fastigheten genom bodelning, inte genom försäljning. Kan ni inte samsas om husets marknadsvärde kan ni anlita två mäklare och på så sätt få fram ett medelvärde.


Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Men det finns undantag. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Vi har ett hus som vi kö. Huslån vid skilsmässa.


Om du inte frivilligt låter honom behålla det utan att få ett öre. Ni ska således få 750. Ingår en fastighet i den och den ena parten vill behålla den så måste den lösa ut den andra på nåt sätt, oftast genom ett nytt lån. Klarar man inte det så måste fastigheten säljas. Att i stället upprätta nåt slags skuldebrev gentemot varandra är ingen bra idé.


Behålla hus vid skilsmässa

Om Ni inte har något äktenskapsförord eller liknande tillhör både huset och företaget giftorättsgodset och det skall delas lika vid en eventuell skilsmässa. Sedan skulle ni vid en försäljning få betala reavinsskatt. Behålla nedärvt hus vid skilsmässa. Hej, min bror och jag har ärvt min mors hus efter hennes bortgång.


Nu ska han skilja sig. Han äger ett hus med sin fru som dom ska sälja. Måste vi sälja min mors hus ? Kan inte dom dela upp vid försäljningen av deras hus och frun får ta en större del av deras försäljning så att vi kan ha kvar. Det medför också en lång rad praktiska besvär. Här är råd som gör skilsmässan lite mindre komplicerat.


Det är mycket att fundera på i samband med en skilsmässa. Om vi börjar med hur mycket du ska lösa ut din fru med för att få behålla huset så fastställer man först ett värde på huset. Därefter räknar man fram hur mycket reavinstskatt det skulle bli om man säljer huset. Den skatten blir en så kallad latent skatteskuld. Jag bor kvar i huset med vår son.


Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan. Bodelningen är nästan klar, jag håller på att skriva över hela huset på mitt namn och att ta över vårt gemensamma lån på huset. Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv. Huset som din dotter och hennes ex-man äger tillsammans räknas som giftorättsgods, och ska därför delas upp lika när de separerar.


Om bara maken ska ta över huset ska han köpa ut din dotter, det vill säga betala hennes del av bostadens värde – en slags fiktiv ”försäljning” av hennes del av bostaden. Grunden för att bedöma behoven är densamma där som vid bodelningen. En process i tingsrätten kan ta upp emot ett år. Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips.


Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения