понедельник, 9 сентября 2019 г.

Legitimerad psykolog utbildning

Många av dem är egna företagare. Jobba i Sverige med en utländsk psykologexamen. Har genomfört utbildningar för personal.


I hälso- och sjukvården är det enbart PTP- psykologer och legitimerade psykologer som har rätt att kalla sig psykolog. Personer utan sådan behörighet får ej heller använda en yrkestitel som kan förväxlas med ordet ” psykolog ”.

En icke legitimerad psykolog som har fått beslut om godkänt kunskapsprov, eller gått en kompletterande utbildning för psykologer kan anställas under. Psykologprogrammet är en sammanhållen och reglerad yrkesutbildning på fem år (3högskolepoäng) för blivande psykologer. För att bli legitimerad psykolog krävs därutöver ett års godkänd praktiktjänstgöring (så kallad PTP). Utbildning till psykoterapeut. Det finns många olika utbildningar som ger kunskap i psykoterapi.


Det är dock endast legitimerade psykoterapeuter som självständigt får bedriva psykoterapeutiskt arbete. Psykologen är därmed skyldig att arbeta i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, och om du känner dig felaktigt behandlad kan du anmäla psykologen.

Att välja en legitimerad psykolog som din terapeut betyder med andra ord att du kan förvänta dig kompetent, kvalitetssäkrad och ansvarsfull behandling. Oftast benämns tjänsterna utifrån den bakomliggande utbildningen , till exempel legitimerad psykolog , legitimerad läkare och socionom, och med kvalifikationskrav för tjänsten att man ska ha legitimation som psykoterapeut och erfarenhet av att ha bedrivit psykoterapi. En legitimerad psykoterapeut har genomgått den ovan beskrivna utbildningen till psykoterapeut. Psykologen arbetar inom många områden t ex inom arbetspsykologi, skolan, rättsväsendet, omsorgsvården och den psykiatriska vården.


Den legitimerade psykologens kompetens spänner över olika kunskapsfält, både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga. Legitimerad psykolog versus psykiater. Erbjuder mentaliseringsbaserad terapi, relationell psykodynamisk terapi och interpersonell terapi. Arbetar med handledning av terapeuter och team och undervisning på universitetsnivå.


Grundutbildningen till psykonebär fem års heltidsstudier, vilket motsvarar 3högskolepoäng. Huvudämnet i utbildningen är psykologi men det ingår även inslag av pedagogik och sociologi. Titeln psykolog är skyddad i lagstiftningen för hälso- och sjukvårdens område.


Titeln legitimerad psykonebär att samhället garanterar att personen genomgått både en godkänd utbildning och den praktiska träning som krävs för yrkesutövningen. En psykolog kan arbeta med alltifrån samtalsterapi och mental ohälsa till chefsutveckling och personalfrågor. Om du vill bli psykoterapeut ska du vara förberedd på många år av studier – det är en av Sveriges längsta utbildningar.


Registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal omfattar personer som har sökt och erhållit legitimation för yrken på hälso- och sjukvårdens område.

Förutom huvudområdet psykologi, ingår även inslag från pedagogik, sociologi och juridik. Psykoterapi utförs oftast av en psykolog med påbyggnadsutbildning i psykoterapi. Du kommer även att få grundläggande utbildning inom både psykodynamisk och kognitiv beteendeterapiterapi (PDT respektive KBT).


Kunskap om utveckling av individer, grupper och organisationer är andra stora moment i utbildningen till psykolog. Sedan Psykologpartners grundades har vi gett utbildningar inom hela bredden av vår verksamhet. Våra specialister har både praktisk erfarenhet och är uppdaterade kring forskning och utveckling inom sina områden. Vi ger både längre och kortare utbildningar såväl som skräddarsydda utifrån organisationers behov.


Psykoterapeutprogrammet med inriktning kognitiv beteendeterapi vänder sig till dig som arbetar med psykologisk behandling inom hälso- och sjukvård som legitimerad psykolog , läkare, socionom eller motsvarande och leder till psykoterapeutexamen. För dig som är examinerad socionom med steg utbildning gäller samma arbetsuppgifter, du företräder det psykosociala perspektivet i teamet och arbetar med utredning, bedömning och behandling, enskilt och eller i grupp. Vi söker dig som är legitimerad psykolog alt har socionom examen med steg utbildning.


Jag är legitimerad psykolog med examen från Lunds universitet och har grundläggande utbildning i psykodynamisk terapi (PDT) och kognitiv beteendeterapi (KBT) samt en introducerande utbildning i Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP). För att antas till denna utbildning ska man ha grundutbildning i ett människovårdande yrke, till exempel psykolog , socionom, läkare, sjuksköterska eller präst. Kursen vänder sig främst till kliniska psykologer som vill fördjupa sig i klinisk neuropsykologi.


Behöriga att söka är legitimerade psykologer med neuropsykologiska arbetsuppgifter. Kursen kan tillgodoräknas som två kurser i Psykologförbundets specialistordning. KBT-terapeut du vill bli så behöver du gå en utbildning som tydligt deklarerar att den är just legitimerad.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения