понедельник, 23 сентября 2019 г.

Våld mot kvinnor i nära relationer

Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Våld mot kvinnor i nära relationer I de parrelationer där våld förekommer finns våldet sällan med från början. Dessa relationer börjar precis som de flesta andra med förälskelse.


Våld mot kvinnor i nära relationer

Den kan till och med vara mer passionerad än vanligt eftersom den våldsamme mannen ofta uppvaktar kvinnan intensivt. Flera studier har genomförts i Sverige och i Norden för att kartlägga hur vanligt våld i nära relationer är. Dödligt våld mot kvinnor utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Forskning tyder på att det största bakomliggande motivet till våldet är mannens behov av kontroll över kvinnan.


Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med separation eller med svartsjuka som motiv. Läs om mäns utsatthet för våld i nära relationer. Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället.


Våld mot kvinnor i nära relationer

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och utbrett samhällsproblem såväl globalt som i Sverige. Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vår omsorg, skola och rättsväsende. NCK har lång erfarenhet av att utbilda både studenter och yrkesverksamma om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.


Förutom ordinarie kursprogram har tre helt nya utbildningar startat under året. Våldet innebär ofta att du förlorar andra nära relationer , vilket gör att din partner får allt mer inflytande. Det psykiska våldet kan till exempel innebära att partnern gör en eller flera av följande saker: Hen säger och gör kränkande saker mot dig. Hen anklagar dig för saker du inte gjort.


Våld mot kvinnor i nära relationer

Behoven är kopplade till sexuella trakasserier, övergrepp och våld riktade mot bland andra äldre kvinnor , kvinnor med funktionsnedsättning, kvinnor i missbruk, döva och hörselskadade kvinnor och kvinnor med erfarenhet av prostitution och människohandel. Klicka sedan på Logga in. När en kvinna dödas av sin make, sambo, pojkvän eller före detta så-dan, är det den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Samtidigt med årsdagen lanserades även ett antal nyheter. Många studier visar att en stor del av detta våld sker i nära relationer , det vill säga förövaren är en nuvarande eller tidigare partner.


Från att ha sökt en övergripande orsak till våldets uppkomst, har mer komplexa förståelseramar utvecklats, där våldet beskrivs som något som uppstår i samspel mellan olika faktorer i samhället, närmiljön, relationen och individen. Föreliggande kartläggning av våld mot kvinnor i nära relationer är såle-des en av flera studier inom området. Syftet med utvecklingsmedlen är att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer , stödet till våldsutsatta kvinnor och barn, barn som har bevittnat våld samt arbetet med våldsutövare. För att det ska vara möjligt får du inledningsvis svara på några frågor som hjälper dig att anpassa din profil. Kvinnofridslinjen är för dig som utsatts för våld eller hot och även för dig som anhörig till någon som utsatts för någon typ av övergrepp.


Samhället har samma ansvar att skydda kvinnor och barn utsatta för våld av närstående som vid andra våldsbrott. Våld i hemmet är inte bara ett privat problem. I Malmö finns därför Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. Planen utgår från att alla som berörs av våldet kan behöva hjälp. Det förekommer oavsett klass, etnicitet, kulturell eller religiös bakgrun funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning.


Det förekommer att kvinnor misshandlar män, men den överväldigande majoriteten utgörs av mäns våld mot kvinnor. Centrum mot våld i nära relation erbjuder stöd till både män och kvinnor som är utsatta för våld i en nära relation. Vi driver utvecklingsprojekt om metoder och samverkan som ska leda till ett bättre bemötande och bättre omhändertagande av patienter utsatta för våld i nära relationer och sexuella övergrepp.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения