среда, 11 сентября 2019 г.

Psykisk sjukdom

Det finns dock diagnoskriterier för de alla. Några av de vanligaste grupperna inom psykisk sjukdom är ångestsyndrom, psykossjukdomar, beroendesjukdomar och förstämningstillstånd. Drogutlösta psykiska störningar kan ofta uppkomma i kombination med en smärre sjukdom eller en psykisk svaghet (dubbeldiagnos).


Psykiska sjukdomar kanske inte alltid märks men är vanligt förekommande i Sverige. Innan en psykisk störning bryter ut drabbas personen som regel av en fas av prodrom, vilket vid psykoser kallas prepsykos.

Första tiden under sjukdomen kallas akut fas. De psykiska sjukdomarna och störningarna kategoriernas i olika grupper. Här finns ett antal vanliga psykiska diagnoser som tas upp i DSM- (Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th ed), det mätinstrument som psykiatriker använder när de ställer diagnoser.


Depression, ångest och bipolär sjukdom. Olika psykiska sjukdomar – men enligt ny forskning från Norge har de mer gemensamt än man tidigare trodde. De kan nämligen härledas till ett och samma personlighetsdrag.


Alla mår dåligt någon gång i livet.

Här kan du läsa hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt. Genomgående är det dock så att psykisk hälsa och psykisk sjukdom inte har några klara gränser och att det normala glider över i det onormala. Ny medicinsk kunskap kan också leda till förändringar i klassificeringen av mentala sjukdomar – nya tillstånd läggs till medan befintliga tillstånd kan tas bort. Den höga frekvensen sjukdom medför dock att läkare inom alla specialiteter som behandlar äldre kommer att handha personer med en samtidig psykisk sjukdom. Detta skapar behov av en breddad kunskap kring diagnostik av psykisk sjukdom vid all behandling.


I Freuds teorier spelar en människas livshistoria en viktig roll och han liknar läkaren vid arkeologen som gräver fram fördolt material som för-modas ge nycklar till en förståelse av nuet. Det är dags att skrota den medicinska modellen, menar Maths Jesperson, före detta psykpatient och grundare till nätverket Demokratisk psykiatri. De flesta av testerna som vi utvecklat baserar sig företrädesvis på amerikanska psykiatriförbundets manual för psykiska störningar DSM IV. Precis som alla instrument har begränsade funktioner har varje test sin begränsning genom att de beskriver en ofullständig verklighet: Vi måste.


Psykisk ohälsa är inte helt lätt att definiera. Hon vill öka förståelsen och minska skammen. Ann Heberlein, forskare och författare, har bipolär sjukdom.


I tv-serien Mina två liv intervjuar hon andra personer med samma diagnos – allt för att bryta tabut kring psykisk sjukdom. Det blir resultatet när personer med allvarlig psykisk sjukdom , som schizofreni och bipolär sjukdom , äter läkemedel mot exempelvis högt blodtryck eller diabetes, skriver Läkemedelsvärlden. Vi vet sedan tidigare forskning att det finns inflammatoriska förändringar hos personer med allvarlig psykisk sjukdom.


Personer med psykiska funktionsnedsättningar har ökad risk att utveckla sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och metabolt syndrom.

Social gemenskap, fysisk aktivitet och bra matvanor är några faktorer som är viktiga för att förebygga psykisk ohälsa hos äldre personer. Bipolär sjukdom förknippas med konstnärer och en oproportionerligt stor andel människor med uppmärksammat kreativa talanger har haft någon form av bipolär sjukdom. Det är en psykisk sjukdom som bidrar till att den drabbade fastnar i ett svårbrutet ätmönster. Andelen av befolkningen som drabbas av psykisk sjukdom är dessutom relativt konstant över tid. Alkoholiserade, helst kriminella föräldrar, eget mångårigt missbruk eller psykisk sjukdom brukar betraktas som minimikrav för en memoarförfattare.


Socialstyrelsen förväntar sig att kraftfulla åtgärder omedelbart vidtas för att säkerställa att personer med psykisk sjukdom får en god vård och att den höga dödligheten i kroppsliga sjukdomar i denna grupp minskar. Det är viktigt och angeläget att Socialstyrelsen granskar insatserna och resultaten i arbetet mot psykisk ohälsa. På en av mina promenadvägar finns det en anslagstavla med ett budskap som får mig att bli fundersam. Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att någon gång råka ut för en depression, och de senaste årens stora ökning av antalet långtidssjukskrivna kopplas också till största delen ihop med psykisk ohälsa.


En psykisk sjukdom kan leda till psykiska funktionshinder. I skriften som du nu håller i handen har tonvikten lagts på neurologiska sjukdomar inklusive epilepsi, demens samt psykisk sjukdom innefattande även ADHD och likart­ ade tillstånd. Det är de medicinska kraven för körkort vid epilepsi, kapitel som de största föränd­ ringarna skett förutom kapitel diabetes. Gud gav dem var psykisk sjukdom , eller så trodde man att de var utrustade med gudomliga gåvor och sågs då som de främsta i stammen tex. Arv kontra miljö som orsaker till psykisk sjukdom har ju debatterats en hel del.


Jag får en känsla av att genetiska och arvsrelaterade förklaringar har fått ett uppsving de senaste åren. Här är mitt inlägg i debatten.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения