четверг, 26 сентября 2019 г.

Psykoanalytiker freud

Psykoanalytiker freud

Psykoanalys är en grupp psykologiska teorier och metoder som har det gemensamt att de förutsätter att människans psyke har en omedveten del, på det unika sätt som det kom att definieras i den österrikiske läkaren Sigmund Freuds författarskap. Att Freud själv tänkte konkret och inte metaforiskt vill man inte låtsas om. Metaforiserandet av Freuds teorier inom psykoanalys kan ses som en modern pseudovetenskaplig strategi. Ett annat problem är att själva tolkningarna i sig är mycket svåra att falsifiera. Sigmund Freud är förgrundsgestalt och upphovsman till de teorier om människans psyke som ligger till grund för psykoanalysen som behandlingsmodell.


Många efterföljare har sedan bidragit till att psykoanalytisk teori har utvecklats på olika sätt och i delvis olika riktningar. Redan under Sigmund Freuds tid i seklets början var det så. Han presenterade en rad skilda teorier (t ex om drömmar, drifter och ångest) och han lade fram nya versioner av dem under intryck av nya kliniska erfarenheter.


Och efter Freud spred sig psykoanalysen i flera geografiska och teoretiska riktningar. Redan före immigrationen av psykoanalytiker till USA hade psykoanalysen anammats där av Adolf Meyer och William Alanson White, som arbetade inom mentalvården med att humanisera den stundtals mycket brutala amerikanska behandlingen av psykiskt sjuka. Detet är det omedvetna. Psykoanalytiker Esther Ringdal i samtale med Evelina Ciapaite og Linda Johanne Rolfsen om den infantile virkelighet i den voksne verden. Seksualitet i dagens psykoanalyse Med utgangspunkt i Freuds seksualteori diskuterer Siri Gullestad forholdet mellom drift og objektsøken som motivasjonelle drivkrefter.


Psykoanalytiker freud

Nu kan du betala med Swish. Nu har vi skaffat Swish! Freuds Det omedvetna Filosofen och psykoanalytikern Johan Eriksson diskuterar Freuds begrepp Det omedvetna i tre filmer. Ifølge Freuds teori om det ubevidste og fortrængninger, så siger mennesker altid noget andet, end det, de tror, de siger. Når de tror, de er positive, kan man via deres ordvalg afsløre, at de i virkeligheden er negative.


En metod som Freud utvecklade för att få tillgång till det omedvetna kallas för fria associationer. Det är en teknik där patienten får tänka fritt och tala spontant om allt som dyker upp i det medvetna oavsett hur konstigt, irrelevant eller dumt det verkar. Sigmund Freud var autodidakt i psykologi och det han kom att benämna som psykoanalys och psykoanalytisk terapi.


Han var självlärd psykoanalytiker. Vidare kan inte den intolerans, okunnighet, hyckleri och prydhet som fortfarande finns kvar beträffande förståelsen för vår sexuella natur och beteenden skyllas på Freud. Psykoanalytiker bidrar inte till Freuds ära genom att blint hålla sig fast vid sin mästares doktriner inom det ena eller andra området. Skillnader mellan Freud och Kung.


Psykoanalytiker kontra icke- psykoanalytiker. Freud och Jung hade många skillnader så kommer vi bara ta upp de viktigaste i den här artikeln. Du kanske har hört termen ”jungiansk psykoanalys” när man pratar om Jungs teorier, men detta är något felaktigt. Jung anses inte vara en psykoanalytiker.


Mycket har förstås hänt inom psykoanalysen sedan Freuds dagar. Melanie Klein, Donald W. Bion och Jacques Lacan, för att bara nämna några, har alla lämnat viktiga bidrag till den teoretiska och kliniska utvecklingen. Ett flertal av Freuds observationer har visat sig vara påhittade. Många som arbetar som psykoanalytiker idag har tidigare läst psykologprogrammet eller läkarprogrammet och valt att vidareutbilda sig. En psykoanalytikerutbildning är fyra-fem år lång och består av kontinuerliga seminarier.


Mellan seminarierna arbetar du psykoanalytiskt tillsammans med en handledare. De kom därför att kallas den oberoende gruppen, eller en mellangrupp och där återfinns merparten av de teoretiker som kommit att ge namn till den riktning som kallas objektrelationsteori.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения