четверг, 5 сентября 2019 г.

Psykisk ohälsa statistik världen

Psykisk ohälsa statistik världen

Med andra ord: psykisk ohälsa är inget välfärdsproblem. Det finns i alla länder över hela världen , och det är ett oerhört stort problem. Sju fakta om psykisk (o)hälsa i världen.


Stigmat kring psykisk ohälsa är på väg att långsamt suddas ut, vilket lett till att det blivit alltmer socialt accepterat att gå till en psykolog i många länder och kulturer. Trots detta fortsätter den psykiska ohälsan att öka, speciellt bland unga. Psykisk ohälsa bland unga vuxna, 18–år, hade ökat med sjuttio procent på bara tio år. Kunskapen kring psykisk ohälsa ökar i världen.


Det här är viktigt, för även om jag gärna vill uppmärksamma problem i psykiatrin och den fortsatt starka tabun kring psykisk ohälsa i Sverige, så är det långt mycket värre i många av de länder som blir blåa i videon. Unga i åldern 16–år är den åldersgrupp där flest uppger att de har ett gott eller mycket gott allmänt hälsotillstånd. Men i denna åldersgrupp finns också störst andel som rapporterar att de har olika typer av psykiska besvär och även suicidtankar.


Psykisk ohälsa statistik världen

Och utvecklingen är oroande, i hela världen liksom i Sverige ökar den psykiska ohälsan bland unga. Den oktober uppmärksammas psykisk ohälsa på många platser i landet och runt om i världen. Shakhar Saxena, chef för WHO:s avdelning för mental hälsa, kallar planen ett ”steg framåt för att minska miljoner människors psykiska lidande”. Världshälsoorganisationen har för första gången antagit en internationell handlingsplan mot psykisk ohälsa i världen.


För att förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa ska Socialstyrelsen bidra med kunskap, statistik och utvärdering. Här har vi samlat information för dig som arbetar med psykisk ohälsa inom hälso- och sjukvård och omsorg. Antalet människor som drabbas av psykisk ohälsa stiger över hela världen. Hos ungdomar i åldern 10–år var ökningen över 1procent.


Psykisk ohälsa statistik världen

Studier av psykisk ohälsa i vid bemärkelse hos barn och ungdomar under de senaste tre decennierna redovisas i artikeln. Det råder olika uppfattningar om huruvida den har ökat under samma tidsrymd. Det förefaller som om framför allt tonårsflickor upplever mer nedstämdhet och oro. Man vet mer om psykisk ohälsa nu och det finns kanske inte lika mycket stigma kring att söka vård för detta längre.


Det är bra att fler söker vård” Kyriaki Kosidou tycker att man ska vara försiktig med att att ange orsaker till att så många upplever psykisk ohälsa. I Sverige är psykisk ohälsa av olika slag det vanligaste hälsoproblemet. Lika många är drabbade av det som smärta av i rörelseorganen, det vill säga rygg, nacke och skelett. Studier visar att cirka procent av svenska kvinnor och procent av männen har psykiatriska besvär som till exempel oro eller.


Statistiken när det gäller självmordsförsök är begränsad. Hur kan jag se om någon lider av psykisk ohälsa ? Det kan vara svårare att orka tänka på och stödja folk i sin närhet och även att själv be om hjälp eller ta tag i att söka upp vården. Det gör också att det finns ett större mörkertal kring killars psykiska ohälsa. Självmordsprocessen hos vuxna är ofta långdragen. Men hos unga kan självmord oftare ske plötsligt, därför är det viktigt att vara extra uppmärksam på tecken på psykisk ohälsa bland dem.


En deprimerad person saknar ofta handlingskraft. Den psykiska ohälsan breder ut sig över hela världen. Det kostar inte bara i mänskligt lidande utan kan även innebära stora förluster för den globala ekonomin, visar en ny rapport. Sverige uppger människor, framförallt skolelever, att de mår allt sämre psykiskt.


Vilken psykisk ohälsa upplever du som mest framträdande bland barn och unga som du träffar idag? Hur skiljer sig upplevelsen av psykisk ohälsa idag från den när du var ung? Han är en av USA:s ledande forskare kring psykisk ohälsa bland unga och menar att Twenge drar för långtgående slutsatser utifrån sin forskning. Det finns en rad studier som pekar på samband mellan mobilanvändning och psykiska besvär.


Men resultaten är inte entydiga. Sambanden är ofta svaga, förutom vid mycket hög användning. När vi ska ge oss ikast med att förbättra den psykiska ohälsan i samhället kan det vara bra att veta omfattningen av det vi arbetar med. Hur vanligt förekommande är det egentligen med psykisk ohälsa ? Vissa menar att ökningen av den psykiska ohälsan beror på att unga i dag är känsligare, andra att fler vågar prata om psykisk ohälsa och att de därför syns i statistiken.


Men är det verkligen så enkelt?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения