среда, 18 сентября 2019 г.

Risk och skyddsfaktorer teori

Risk och skyddsfaktorer teori

Om risk - och skyddsfaktorer. Vi har inkluderat tidskriftsartiklar från peer review-granskade tidskrifter, samt bokkapitel i redaktörssammanställda antologier. Våra sökningar har fokuserats kring forskning och teorier om barn och ungdomar i åldrarna 0-år.


Risk - och skyddsfaktorer kan oftast påverkas. Problem i barnets utveckling kan uppstå eller pågå till följd av olika riskfaktorer som inte har kunnat motverkas av skyddsfaktorer. Ibland är det samma faktor som gör att ett problem uppstår och att det fortsätter.


De flesta risk - och skyddsfaktorer kan ses som möjliga att påverka. Ett australiensiskt forskarteam, Dowling et al. Här nedanför har jag listat samtliga faktorer (fritt översatt). Sökning: teori om risk och skyddsfaktorer Visar resultat - av uppsatser innehållade orden teori om risk och skyddsfaktorer.


Man kan inte tvinga någon att sluta : En kvalitativ studie av vad som påverkat före detta missbrukares förmåga att leva drog- och alkoholfritt. Forskningen visar att risk - och skyddsfaktorer i stort sett är samma för alkohol-, tobak- och narkotikabruk, kriminalitet och vål bristande skolanpassning samt psykisk ohälsa. Insatser utifrån grad av risk och antal riskfaktorer. Studier visar att val av insatser bör grundas på bedömningen av antalet riskfaktorer och grad av risk i barnets liv.


Om det exempelvis är problem både hos barnet och föräldern kommer förälderns möjligheter att möta barnets specifika behov att vara mindre. Många riskfaktorer tenderar att samvariera (figur 2). Ett exempel är att familjer med låg utbildning oftare bor i socialt utsatta bostadsområden där våld och missbruk. Därefter kommer det ett avsnitt om de tre nivåer som uppsatsen behandlar, strukturell, lokal och individuell nivå och dessa förklaras med utgångspunkt i de två teorierna.


Risk och skyddsfaktorer teori

Utifrån studiens syfte och frågeställningar har teorier om risk - och skyddsfaktorer , KASAM, skam, resiliens samt anknytning valts ut. Tidigare forskning visar på att utsatta barn och social barnavård är ett eftersatt forskningsområde. Socialt nätverk, skolmiljö och tillgång på hälso- och sjukvård är andra exempel. Forskningsstudier om psykisk ohälsa och arbete pekar ut ett antal riskfaktorer i arbetet: obalans mellan krav och egen kontroll i arbetet, och mellan ansträngningar och belöning (inte bara lönen, utan minst lika mycket att bli sedd och uppskattad). Andra risker är orättvisa, understimulering, små möjligheter till utveckling.


I BBIC lyfts risk - och skyddsfaktorer fram som ett sätt att bättre förstå barnets situation och på ett bättre sätt kunna ge barnet rätt stöd och skydd. Det handlar om att identifiera risk - och skyddsfaktorer och tecken på att barn far illa. I förlängningen handlar det om att motverka svårigheter och förstärka resurser. Denna kunskap behövs bland annat för att kunna arbeta förebyggande och för att lättare kunna avgöra vilka personer som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld. Syftet med denna kartläggning var att sammanställa forskning om risk - och skyddsfaktorer för hedersrelaterat våld.


Dock kunde inga studier om risk och skydd identifieras. Definitioner och begrepp Familjehem är den nya benämningen av det gamla begreppet fosterhem. Vi väljer att använda oss utav Socialtjänstförordningens definition av familjehem.


EE, ovänlighet, kritik och överinvolvering i familjen, där hade den sjuke större risk att återinsjukna. För att bedöma EE används oftast Camberwell Family Interview. Begreppet EE har utvecklats över tid och nu används även andra instrument för att mäta EE, t ex FOF, Frågor Om Familjen.


Risk och skyddsfaktorer teori

Alla människor har olika risk - och skyddsfaktorer i sina liv, oavsett vem du är och vad du har varit med om. Enkelt förklarat är det olika saker som ökar chansen att må bra eller risken att må dåligt. Forskningen baseras på kunskapen om risk - och skyddsfaktorer , faktorer som ökar respektive minskar risken för t.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения