вторник, 19 мая 2015 г.

Arv särkullbarn

Undvik oklarheter och skriv ditt testamente online med avtal24. Skräddarsytt och juridiskt korrekt. Testa vår tjänst online! Skriv testamente enkelt online!


Viktigt att veta om arv, särkullbarn och testamente.

Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra - men så är inte fallet. När det finns särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever. Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet.


Idag har vart femte barn som föds minst ett halvsyskon och när det gäller särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, finns det särskilda regler beträffande arv som är viktiga att ha koll på. Här reder vi ut vad som gäller. Det kan ställa till problem om det till exempel saknas tillräckligt med likvida medel för att lösa ut särkullbarnet.


Den efterlevande maken eller makan kan kanske tvingas sälja sin bostad eller liknande.

Men eftersom särkullbarnet alltid har rätt till minst halva sitt arv , det som kallas laglotten, känner sig de flesta särkullbarn rätt trygga trots allt. Vad de inte känner till är att särkullbarn ändå, trots rätten till laglotten, kan bli blåsta på hela arvet. Ni kan också bestämma att hans särkullbarn ska få ut resten av sitt farsarv när du avlider. Det innebär att hans särkullbarn får ut resterande del av sitt arv när du avlider, det vill säga 1procent av husets värde och 1procent av banktillgångar och värdepapper.


Barnet kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken. Det är bara om dödsboets behållning inte motsvarar mer än fyra prisbasbelopp som särkullbarnet måste vänta med att få ut hela eller delar av sitt arv till dess att också den efterlevande maken har dött. Ett särkullbarn kan avsäga sig sin rätt till arv efter sin förälder (kap § ärvdabalken) så att den efterlevande maken får arvet istället.


Då får särkullbarnet rätt till efterarv i den efterlevande makens arv , dvs din makas arv , senare. Om man i ett testamente skriver att särkullbarnen ska vänta med att ta ut sitt arv tills båda makarna (varav den ene, den som avlidit, då är särkullbarnets förälder) gått bort så är inte detta på något vis tvingande för särkullbarnen utan snarare ett önskemål från den dödes sida. Mina barn, dina barn och våra barn.


Vid arv kallas ”mina barn” och ”dina barn” för särkullbarn , eftersom de inte är makarnas eller sambornas gemensamma barn. Om någon av föräldrarna har särkullbarn delar detta barn på arv från endast denna förälder, inte på den andra makens lott. Om du är gift bör du veta att särkullbarns rätt till arv går före efterlevande makes rätt till arv och att särkullbarn aldrig kan göras helt arvlösa. Makar med särkullbarn ärver således inte varandra enligt lag, vilket många inte vet om. Vill ni ärva varandra måste ett testamente för detta ändamål upprättas.


Har de inget testamente och du är enda särkullbarnet till din pappa så får du hela hans halva. Om han har valt att testamentera bort en del av arvet så har du alltid rätt till din laglott som är hälften av vad du annars skulle ha fått.

Gör särkullbarnet inget åt testamentet riskerar han eller hon att bli arvlös. Då spelar det ingen roll att särkullbarnet allti även om det finns testamente, har rätt till minst halva sitt arv - det kallas för laglott. Och den ska barnet få ut på en gång, om det vill det. Vi får många frågor från makar med särkullbarn som undrar vilka möjligheter som finns att säkerställa den efterlevande makens ekonomi genom att skriva ett inbördes testamente. Barn till den avlidne som inte var gemensamma barn, så kallade särkullbarn , har rätt till sitt arv med en gång.


Maken ärver således bara denna lott med s. För att ett särkullbarn skall få efterarvsrätt när det avstår från att ta ut sitt arv genast vid sin förälders död krävs att arvsavståendet uttryckligen görs ”till förmån för den efterlevande maken”. Särkullbarnet blir då efterarvinge precis som ett gemensamt barn.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения