среда, 20 мая 2015 г.

Islam kvinnosyn

Diskuterar vi islam och kvinnosyn samt kvinnans roll inom islam måste vi först skilja mel­lan vad muslimer gör och vad islam lär. Skall vi diskutera kvinnoförtryck och kvinnans ställning i islam måste vi först skilja mellan vad islam lär och vad muslimer gör. Könsroller inom islam definieras av såväl islamiska skrifter som historien och kulturen i den muslimska världen. Den traditionella islamiska lagen, sharia, definierar skillnader mellan kvinnans och mannens roller, rättigheter och religiösa förpliktelser. Enligt islam är det inte tillåtet att göra abort under något stadie av graviditeten utan giltig anledning.


Frågan om kvinnosynen är starkt kontroversiell inom islam och någon enhetlighet står knappast att finna, varken i de religiösa källorna som historiska dokument eller i den religiösa tolkningstraditionen.

Muslimerna tar i regel hårdare på reglerna men vi tror att detta har att göra med att religionen är yngre och har inte liberaliseras lika mycket som kristendomen. För att islam ska överleva i den moderna världen måste dess kvinnosyn ändras. Men att gå via juridiken och uttolkandet av skrifterna är knappast rätt väg.


Sigrid Kahle läser en kartläggning av hur kvinnans ställning påverkats av islams möte med Europa. Polygami har funnits hos nästan alla folk och godkändes även av judendomen och kristendomen fram till senare århundraden. Uttalandet kritiserades starkt, inte minst från andra muslimer som ansåg att SFM förvränger islam. Mucf meddelade också att man inleder en ny granskning och att SFM kan bli av med bidraget.


Islam förbjöd inte polygami.

Många sekulära feminister i muslimska länder ansluter sig okritiskt till doktrinen om islam som motsatsen till kvinnors rättigheter. Att vara en muslimsk kvinna innebär att hon måste sköta familjen på alla sätt utan försörjningen vilket mannen gör. Hennes uppgift i livet ska vara att va en god mor, det är igenom de männen väljer sina fruar. En Buddhistisk kvinna kan gifta sig med vem hon vill.


Buddha gav också råd om hur man skulle leva ett familjeliv vilket man kan läsa i Digha-nikaya, sutta nummer (råd till Sigala). När islam debatteras i samhället uppkommer nästan alltid frågan om islams kvinnosyn. Idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi vid Umeå universitet påpekar i sin bok Vems islam ? Kaba: En kubliknande byggnad i Mekka och islams heligaste helgedom. Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba i Mekka när de ber.


Fasta eller fastetid är en period då en person självmant avstår från mat och eventuellt dryck i olika utsträckning. I länder där islam färgar de kulturella normerna, råder i mångt och mycket konsensus om att det är kvinnans skyldighet att skydda sig från sexuella övergrepp genom att göra sig själv osynlig på offentliga platser, både till klädsel och till sätt. Korstågen, mongolstormen och pesten ledde till befolkningsminskning och till en kulturell nedgångsperiod för Mellanöstern.


Men samtidigt följde islams spridning i Centralasien, genom just mongolerna. Istället har islam gett henne alternativet till att få stanna i sitt trygga hem med sina barn” (från samma källa som i förra stycket). Men det är inte islam som bär skulden för detta.


Profeten Muhammed var verkligen en förkämpe för kvinnornas rättigheter, inte minst vad det gäller rätten till utbildning. Somliga muslimer – även i Sverige – har en förlegad och inskränkt kvinnosyn : De tror att kvinnan enbart är skapad för att stanna i hemmet och fostra barn.

En annan strikt regel för muslimer är att kvinnor ska bära slöja eller khimar. Det finns en vitt spridd uppfattning om att muslimska kvinnor skulle vara förtryckta, diskriminerade och underordnade enbart, och explicit, för att de tror på islam. Jämfört med idag fanns det få områden och länder där kvinnor hade ens i närheten av lika rättigheter med män i Europa eller Asien.


Men jämfört med hur det var fanns det en utveckling på vissa håll som pekade framåt, mot en humanare kvinnosyn. Det tidiga islam förbättrade kvinnors villkor. På Yvonne Sjöstrands webbsida om religion och livsåskådning kan du läsa om bibelns kvinnosyn i relation till den utdöende debatten om kvinnor egentligen bör vara präster.


Materialet är anpassat för elever på högstadiet och gymnasiet. Jag förstår att ni vill visa folk att kristendomen inte längre förespråkar stening, avlatsbrev och annat och har blivit lite modernare, men är det bra att använda ett citat för att försvara kristendomens kvinnosyn som ligger så nära ett citat som visar kristendomens verkliga kvinnosyn ?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения