среда, 13 мая 2015 г.

Skiljas bodelning

Skiljas bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning ? Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? Att förrätta bodelningen under betänketiden är mycket vanligt eftersom många makar vill gå vidare med till exempel inköp av nya bostäder efter att beslutet om att skiljas har tagits.


Det finns ingen bestämd tidsgräns inom vilken en bodelning ska förrättas: detta kan ske i direkt anslutning till skilsmässan eller efter en tid. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. Så går en bodelning till. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras.


Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en bodelning. Att skiljas – Här har vi samlat information för dig som står i begrepp att skilja dig. Vi kommer inte att beröra den emotionella sidan av att skiljas utan vi kommer att endast beröra den juridiska delen av en separation. Om du aldrig separerat förut så är det inte så lätt att veta var du ska börja. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Det är många som har funderingar kring hur man ska ”lösa det ekonomiska”, vad som ska delas i en skilsmässa och vad som inte ska göra det. När man skiljer sig måste i regel en bodelning göras. Innebörden av en bodelning är precis som det låter – man delar boet, man beslutar vilka ägodelar som ska tillfalla var och en av makarna. Min fru vill skiljas och vi har nu ansökt om skilsmässa. Hon ordnade ett äktenskapsförord efter sin pappas död i mars, som uteslöt mig från någon anspråk på hennes arv.


Skiljas bodelning

Vid en bodelning kan flera saker komma att ingå. Det vanligaste är att det krävs ett bodelningsavtal (som ibland föregås av en bouppteckning), ett registreringsbevis då man registrerar sin bodelning hos Skatteverket. Den som förvärvat en bostad genom bodelning måste dessutom ansöka om lagfart, senast inom tre månader.


Vilka intäkter och utgifter har du efter skilsmässan? Dessa frågor kan du få hjälp med av en jurist och det kan du få innan du har beslutat dig för att skilja dig. Om man gör en bodelning under bestående äktenskap måste den anmälas till tingsrätten innan bodelningen blir giltig.


Bodelningen – vad kommer den att innebära för dig? När skilsmässan har skett ska makarnas egendom delas upp genom att en bodelning genomförs, vilket framgår av ÄktB kap. Om bägge parterna vill skiljas ska skilsmässan kunna beviljas nästan direkt, men ibland får man en så kallad betänketid i syfte att förhindra det som bedöms kunna vara en förhastad skilsmässa.


Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad. Det kan handla om hur bodelningen ska göras, vad som händer med gemensamma eller enskilda skulder och hur ni ska göra med bostaden. Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Skiljas bodelning

Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения