пятница, 29 мая 2015 г.

Feromoner påverkar människan

Feromoner påverkar människan

Eftersom feromoner är uppbyggda av kemiska substanser har de också olika egenskaper. Då doft är något som människan starkt reagerar på när det kommer till attraktion kan feromonparfym hjälpa till att få fram mer av detta och gör dig därför mer sexuellt attraktiv på ett naturligt och diskret sätt. Hundar precis som människor och andra däggdjur kommunicerar bland annat med hjälp av feromoner. De flesta däggdjur kan uppfatta speciella doftämnen, så kallade feromoner , som utsöndras av andra individer inom arten. Johan Lundström, psykolog vid Uppsala universitet, har forskat om mänskliga feromoner.


Feromoner påverkar människan

Myror använder till exempel feromoner för att hitta tillbaka till stacken, och getingar för att leda varandra till nya kolonier. Den stora frågan handlar om hur feromoner påverkar däggdjur, och om de även finns hos människor. Styrkan på dess inverkan skiljer sig mellan olika arter. Exempel på stark inverkan är när galten i parningstider frustar saliv över suggan, som genast fryser i parningsställning.


Det har gjorts försök som tyder på att vi utsöndrar och omedvetet påverkas av feromoner. Kanske är det, till exempel, feromoner som gör att ett spädbarn känner igen sin mamma. Man har dock inte med säkerhet identifierat molekyler, som fungerar som feromoner hos människor , även om det finns flera kandidater. Feromoner verkan helt på det omedvetna planet.


Feromoner påverkar människan

Doften som avges av feromonerna uppfattas av människor genom vomero-nasalorganet vilket framkallar sexuell attraktion och ökad puls. Dess enda och exklusiva funktion är att orsaka olika känslor och beteenden, som direkt påverkar individers beteende. Försäljare har funnit, att feromoner är fördelaktiga vid kontakt med kvinnliga kunder. Fermoner påverkar på ett enkelt sätt, valet av sittplats för män och kvinnor. Den mänskliga utsöndrar många starkt luktande kemiska ämnen, liksom också ett antal ämnen som kan av bakterier, t. Flyktiga alifatiska syror förekommer i vaginalsekretet hos många primater, inklusive människor.


Humans Som bevis för att feromoner påverkar beteende hos djur monterad , undrade forskarna om feromoner finns hos människor , och i så fall om de påverkar människors beteende. McClintock definitiva bevis för mänskliga feromoner. University of Chicago forskare Kathleen Stern och Martha K. Kvinnor har, i och med menstruationscykeln, en naturlig fluktuation av hormonnivåer och man har sett i studier att dessa fluktuationer även påverkar individer runt omkring. Detta innebär att varje gång vi svettas så avger vi oss en liten mängd av dessa feromoner. Våra organismer utsöndrar dem för att väcka sexuell lust.


Genväg i raggning – feromonparfym. Hos människor är just denna gen förstörd och uttrycks inte alls. Man kan tydligen också köpa attraktionshöjande parfymer för människor som vill dra till sig en partner.


Men feromoner har ingen märkbar doft, utan parfym är tillsatt, kanske för en mer psykologisk effekt. Människor har dock sannolikt inte det så kallade vomeronasala luktorganet som spelar en viktig roll för hur djur kommunicerar med feromoner. Men möss använder sig också av luktsinnet, vilket tyder på att vi sannolikt inte behöver det vomeronasala luktorganet för att kunna kommunicera via feromoner.


Människor producerar feromoner kallas afrodisiaka som påverkar den sexuella beteendet hos andra människor. Choklad har länge betraktats som en romantisk gåva. Mer forskning behövs dock inom detta område. Läs om feromoner och MHC-gener på en annan sida.


För att sammanfatta, så har människan i sen tid varit föremål för evolution med naturligt urval. Det är fullt möjligt att hon fortfarande är det, i synnerhet i utvecklingsländer. Feliway erbjuder olika produkter som är speciellt tillverkade för att lugna ner katter. Ifall du istället är ute efter lugnande doftferomoner för hundar, kika då in vårt sortiment av Adaptil feromoner. Det finns flera studier som stöder denna tanke.


Signalsubstanser som bland annat dopamin, serotonin och endorfiner är viktiga, de påverkar hur människor mår psykiskt och fysiskt, även andra signalsubstanser kan spela in. Forskningen på hur doftämnen påverkar djur och människor kom igång relativt sent. Tills relativt nyligen så trodde forskarna att vi människor inte påverkades av dofter överhuvudtaget (bortsett ifrån att vi kanske gillar eller ogillar speciella lukter).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения