среда, 20 мая 2015 г.

Fakta om våld mot kvinnor

Våd mot kvinnor har länge diskuterats och olika regeringar har på olika sätt satsat för att få slut på det. Men ändå ser statistiken förödande ut. Mäns våld mot kvinnor , eller genusbaserat våld , är ett utbrett problem som påverkar livet för miljontals kvinnor världen över.


Faktum är att var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Kvinna till Kvinna jobbar varje dag för att ändra på det. Det vanligaste våldet är mäns våld mot kvinnor , men våld förekommer även i samkönade realtioner, kvinnors våld mot män och mellan vuxna barn och äldre föräldrar.

Det våld som utövas kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt och ekonomiskt. Vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld. Staterna bör med alla lämpliga medel och utan dröjsmål bedriva en politik som syftar till att avskaffa våld mot kvinnor. FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor infaller den november varje år.


Våld i nära relationer är mycket vanliga brott och ett stort samhällsproblem. Våldet kan utövas av en närstående till kvinnan men också av bekanta. Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper.


Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor , hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.

NCK driver den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Design och tillverkning av fronter, handtag, ben till Ikeas vanligaste stommar. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att se vilka män som är förövare. Deklarationen betonar att våld mot kvinnor utgör en kränkning av kvinnors rättigheter och grundläggande friheter, och är ett hinder för att uppnå jämställdhet, utveckling och fred.


Exempelvis kan våldsutövandet mot en äldre kvinna ta sig formen av försummelse som vanvår felaktig medicinering, otillräcklig föda samt att den äldre ej får hjälp med sin hygien. Kvinnofridspropo-sitionen och i de nationella jämställdhetsmålen talar man om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. SCBs fickbok På tal om kvinnor och män.


Lathund om jämställdhet samlar och presenterar statistik och fakta om jämställdhet. De kategorier av våld i nära relationer som omfattas av vårdprogrammet är partnervål våld mot barn, våld mot äldre samt hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.


Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Olika typer av våld är ett stort problem idag världen över och framför­allt för kvinnor och barn. Det övergripande målet om att män och kvinnor ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv kvarstår, liksom delmålen om en jämn fördelning av makt och in-flytande, ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.


Vårt mål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, men det kommer aldrig att hända om vi inte börjar med killars våld mot tjejer. En kvinnomisshandlare börjar inte plötsligt slå när han är 4 säger hon.

Första svenska studien. Trots unga tjejers utsatthet är ämnet tämligen outforskat. Hur ska man öka kännedomen kring våld mot kvinnor i utvecklingsländer? Det är frågan som 4elever ska försöka lösa på ett par dagar. En av tre av världens kvinnor blir någon gång i livet fysiskt, sexuellt eller på annat sätt misshandlad.


Det visar en nyligen utkommen rapport från International Rescue Committee. I slutdokumenet krävdes att alla former av våld mot kvinnor avskaffades. Sedan dess har mycket blivit bättre för kvinnor runt om i världen.


Men livet för kvinnor på vissa platser har också blivit sämre. Därför finns vi på plats där det är som absolut tuffast att vara kvinna.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения