вторник, 12 мая 2015 г.

Hur påverkar stress oss fysiskt

När vi är långvarigt stressade, och känner oss pressade utan att kunna göra så mycket åt det, är det istället hypothalamus och kortisolhalten som i första hand påverkas. Det är med andra ord en ren fysisk skillnad på stress och stress. Känslolivet påverkar hälsan. Diabetes är en sjukdom som har att göra med hur kroppen tillverkar insulin.


En del forskare menar att om man konstant upplever ett tillstånd av stress – sk kronisk stress – så kan det leda till diabetes typ 1. Detta stämmer speciellt in på dem som redan löper risk att få diabetes.

Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt med återhämtning och vila. Det är också personligt vad som stressar oss , det som gör dig stressad kanske inte påverkar din kollega alls och vice versa.


Ergonomi hur väl arbetsmiljön är anpassad till oss. En situation som en person uppfattar som stressande kan en annan uppfatta som trevlig. Hur du reagerar i en situation beror på olika saker, till exempel vad du har varit med om tidigare i livet och hur du fungerar som person.


Men det finns vissa saker som många upplever som. En propp är oftast det som utlöser en infarkt.

Det förefaller även som om risken för andra metabola sjukdomar, t. Du känner säkert hur kroppen reagerar, att blodtrycket stiger och hjärtat slår fortare. Stress – hur den påverkar oss. En signal på stress kan vara att vi får fysiskt ont någonstans i kroppen t. En annan signal att lyssna på är ju den psykiska. Vi har ont i själen och känner oss kanske håglösa, trötta och energilösa.


En tredje signal att vara uppmärksam på är hur vi fungerar socialt. Vid denna situation lider vi mer av situation, än vad stresstillståndet hjälper oss att bli effektivare. Långvarig stress drabbar ofta personer som har allt för stor arbetsbelastning, som inte kan påverka sin situation eller som känner att de inte kan hantera de krav som ställs i vardagen. Kroppen är gjord för att hantera kortare perioder av stress. Men den långvariga stressen som många av oss utsätts för i dag kan faktiskt få hjärnan.


Vad händer när du rusar i väg för att hinna med en buss eller ett tåg? Här är saker som händer med kroppen när du är. Men även om du missar bussen eller tåget brukar hjärtat i allmänhet börja slå normalt efter en stund och du kan börja andas som vanligt igen.


Under stress så reagerar vi på flera olika sätt - kroppsligt, kognitivt (tankar), känslomässigt och beteendemässigt. Hur reaktionerna uttrycks är till stor del relaterat till hur lång tid vi utsätts för den stressutlösande situationen.

Den omedelbara stressreaktionen kan ses som kroppens alarmsystem (den s.k. fight-flight responsen). Vi har tidigare berättat om hur du kan hantera stress både i privat- och arbetslivet, men vad händer egentligen i kroppen vid stress ? I denna artikel berättar vi mer om vad som egentligen försiggår inom oss när man upplever såväl kort- som långvarig stress. Innehåll: Hur uppstår stress ? Hur kan vi få människor att ändra sina vanor för att undvika livsstilssjukdomar? Det är några av frågorna som forskarna inom samhälle och hälsa söker svaret på.


Hur påverkar oskrivna regler medicinska behandlingar? Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn. Hjärnan påverkas positivt när du rör på dig. Fysisk aktivitet påverkar hjärnan på flera positiva sätt.


Det här händer när du rör på dig och får upp pulsen: Du känner dig gladare direkt. Det beror på att vissa ämnen frigörs i hjärnan som motverkar depression. Vidare så har vi analyserad om graden av fysisk aktivitet påverkar upplevd stress och mental ohälsa, mätt år senare.


Så påverkar träning din mentala hälsa. Alla vet att fysisk aktivitet är bra för kroppen. Men visste du att träning även kan vara väldigt viktigt för ditt psykiska välbefinnande? I artikeln nedan listar vi hur en rask promena en tur med cykeln, eller ett pass på gymmet kan få dig att må bättre mentalt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen me det är min stora svaghet.


Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör. Personligheten och förhållningssättet påverkar reaktionen.


Alla människor är unika och vi reagerar inte heller på stress exakt likadant.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения