пятница, 15 мая 2015 г.

Ptsd barn behandling

Behandlingen av barn med PTSD börjar för det mesta med att öka tryggheten och få vardagen att fungera igen. Det kan handla om bra rutiner för sömn, måltider, stärka relationerna till närstående och ge stöd till en ordnad skolgång. Barnet kan också få lära sig avslappningsövningar för att minska psykisk och fysisk anspänning. Om ett barn har symptom på PTSD kan man få hjälp via psykologisk behandling. Forskning visar att barn som får behandling av god kvalitet har stora chanser att må bättre och kunna gå vidare i livet.


Vid posttraumatiskt stressyndrom skiljer sig symtomen för barn från vuxnas symtom. Du kan också läsa om posttraumatiskt stressyndrom på UMO eller Youmo. Korttidsbehandling med PDP (psykodynamisk psykoterapi) eller EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan övervägas vid behandling av ptsd hos barn och unga då det finns klinisk erfarenhet att åtgärderna har positiv effekt på symtomen vid ptsd. Dessa representerar ibland skilda psykoterapeutiska inriktningar men har alla det gemensamt att de syftar till att hjälpa individen att bearbeta sina påfrestande livshändelser och få känslomässig distans till dem.


Många av dem som har PTSD blir helt friska med hjälp av dessa behandlingar. Barn och PTSD Det råder idag konsensus om att det, när det gäller barn , är viktigt att både diagnos och behandling sätts in i ett sammanhang där hänsyn tas till barnets utvecklings-nivå såväl kroppslig, känslomässig som kognitiv. De ska ge stöd och vägledning så att all bedömning och behandling som sker på kliniken kan baseras på aktuell forskning samt sker på ett likvärdigt sätt inom samtliga enheter. Det finns olika sorters behandlingar som den som lider av PTSD som vuxen kan få.


Vi har skrivit mer om det under “ posttraumatisk stress behandlingar “. När det kommer till ditt barn är det viktigt att du tillsammans med någon utomstående får hjälp att hantera det trauma som skett. För barn i kris är det ganska vanligt att även föräldrarnas förmåga att skydda barnet är begränsa vilket kan medföra en förlust av den trygghet som utgör grunden i barnets tillvaro. Behandling för Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD , hos barn och unga.


Skillnaden mellan barn och vuxna som reagerar på svåra upplevelser är att barn ofta saknar ord för att beskriva det som hänt, vad de tänker och känner. När vuxna människor ältar och upprepar historier kan barn istället leka samma lek om och om igen. Barn reagerar annars ofta med oro, rädsla, (oförklarlig) gråt och ilska. Att både förebygga och behandla PTSD är därför önskvärt.


Ptsd barn behandling

För barn och ungdomar behöver omsorgssituationen beaktas, utöver behandlingen av de psykiska symptomen. Absolut, behandling är hjälpsamt för alla former av trauma och för alla människor. Hur lång tid en behandling tar kan däremot påverkas av typen av trauma och antalet traumatiska händelser. PTSD förstärks ofta av asyl- och exilproblematik s. Det är troligt att behandling med individuella kognitiva beteendeterapier (KBT) som är traumafokuserade minskar symtom på PTSD hos barn och unga från 7-årsåldern både på kort och lång sikt (upp till år). Materialet på sidan är relaterat till Clark och Ehlers modell för PTSD.


Till höger på sidan finns material för nedladdning. Nedan finns filmatiserade rollspel som illustrerar centrala delar av behandlingen. Personerna på filmerna spelas av psykologer.


Ptsd barn behandling

Komplex PTSD Komplex PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) är en term som har kommit att användas av psykologer och forskare när de anser att diagnosen PTSD inte räcker till för att beskriva de många allvarliga och svåra symtom som kan uppstå när en människa drabbas av en rad upprepade eller långvariga traumatiska händelser. Behandlingen är huvudsakligen psykologisk, eventuellt med tillägg av läkemedelsbehandling. Varaktigheten varierar mellan individer men kan förkortas med behandling. Integrerad behandling vid PTSD och beroendesjukdom Cirka hälften av dem som söker behandling för beroendesjukdom har PTSD. TF-KBT praktiseras främst i individuella behandlingar , men på senare år har metoden tillämpats i behandling i grupp för barn och unga.


PTSD - behandling av posttraumatisk stress. Långvarig exponeringsterapi är en flexibel behandling som kan ändras för att passa behoven hos enskilda kunder. Den är speciellt utformad för att hjälpa patienterna att psykologiskt bearbeta traumatiska händelser och minska traumainducerade psykologiska störningar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения