пятница, 15 мая 2015 г.

Franska revolutionen följder kvinnor

Artikel i tidningen Världens Historia där du kan läsa om franska revolutionen ur olika perspektiv, bl. Följderna av den franska revolutionen. Vilka blev då följderna av franska revolutionen ? Jo, revolutionen avskaffade kungamakten av guds nå den av Gud givna kungamaktens tid var förbi i Frankrike. Franska revolutionen – kvinnotåg till Versailles.


Jag tänkte börja med en betraktelse av en händelse i franska revolutionens inledning.

Vissa säger att det kanske var kvinnorna som startade revolutionen. Men eftersom stormningen av Bastiljen redan var i juli så kanske inte kvinnotåget i oktober var gnistan som tände elden. Förr i tiden ansåg man att kvinnorna var sämre. Kvinnor fick inte heller rösträtt. Alla människor skulle stå lika inför lagen.


Adeln kunde göra vad som helst, de kunde piska bönderna, våldta kvinnorna som är under deras egna tro. Viktiga konsekvenser av franska revolutionen var också napoleonkrigen och framväxten av de moderna ideologierna. I juli landsatte brittiska örlogsfartyg en kår av franska landsflyktiga i Bretagne, vilket fick till följd att Charette och Stofflet på nytt gjorde revolt i departementet Vendée.

Den industriella revolutionen förändrade på ett grundläggande sätt hur vi människor lever. Konsekvenserna av denna förändring skulle kunna diskuteras hur länge som helst. Här följer ett försök att överblicka de viktigaste konsekvenserna.


Arbetarklassen och socialismen. De sociala följderna av industrialiseringen var omfattande. De tyckte också att alla människor skulle vara lika mycket värda t. Premium Loading. Napoleon var en produkt av franska revolutionen som blev general av sin skicklighet.


Han tog rollen som en upplyst diktator försvarade revolutionens idéer. Han blev populär genom sina framgångar. Böcker och tidningar med upplysningens idéer spreds.


Amerikanarna skakade av sig den England och Englands kung, bildade USA och styrde sitt land själva med en president. Tidigare var det bara tredje ståndet. Man hade inte längre olika rättigheter beroende om man var t. Livegenskapen avskaffades. Man var som bonde inte längre tvingad att vara bunden och beroende av en adelsman. Den juli, Frankrikes nationaldag, Bastilledagen - dagen för att minnas början på den franska revolutionen , en blodig konflikt som i viss mån blev mönstret för andra revolutioner.


Orsakerna till revolutionen var många och gick långt bak i tiden.

Jag har även skrivit en artikel om konsekvenserna av den franska revolutionen. Det var främst de politiska åsikterna som kom att förändras. Revolutionen kunde genomföras eftersom borgare och småfolket samarbetade.


Detta var ett ovanligt fenomen. Mot ett löfte att gå fri öppnade han portarna. Men folkmassan högg huvudet av honom, satte det på en stång och bar iväg det i triumf.


Bastiljen var erövrad och folket kunde befria fångarna: fyra falskmyntare, en adelsman och två sinnessjuka. Fler fanns det inte, men den franska revolutionen hade inletts. Långsiktigt blev människornas lika värde bättre och demokratin satte fotfäste och inte bara i Frankrike utan även i andra länder i Europa och omvärlden. Orsaker: Vilka olika orsaker har den franska revolutionen ? Då hade rika borgare från städerna och stora jordägare från södern tagit över och de tänkte mest på sina egna intressen. Exempelvis krävdes det en viss förmögenhet för att man skulle få rösträtt och kvinnorna fick ingen rösträtt och de var fortfarande utestängda från högre utbildning.


Den franska revolutionen har betytt väldigt mycket för vårat samhälle, både negativt och positivt. Den moderna nationalismen föddes under den franska revolutionen och den gav (delvis) upphov till två världskrig. Tydligast var att ståndssamhället avskaffades och ersattes av ett klassamhälle.


Uppkomsten av nya sätt att producera på gjorde att vissa kunde bli väldigt rika. De som kunde starta företag och tjäna på industrialiseringen var framför allt den övre medelklassens entreprenörer och jordägare.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения