пятница, 29 мая 2015 г.

Hypokondri kroppsliga symtom

Hypokondri är en överdriven hälsoångest eller sjukdomsångest. Vid panikångest får du en känsla av att du ska dö eller att du håller på att bli tokig. Du kan även få kroppsliga symptom som känns väldigt obehagliga så som tryck över bröstet, kvävningskänslor och smärtor i bröstet. Den drabbade klagar ständigt över symtom och även utseendet.


Oron och anspänningen gör att du ständigt känner dig trött.

Kroppsliga symtom är vanliga, som huvudvärk, nack-, skulder- och ryggsmärtor, orolig mage, muntorrhet och hjärtklappning. Många som lider av GAD tror att de har en kroppslig sjukdom och att oron är en del av deras personlighet. Symptom på hälsoångest. En patient ska uppfylla följande kriterier för att en läkare ska ställa diagnosen hälsoångest: Mycket rädd för att drabbas eller redan ha drabbats av en allvarlig sjukdom.


Baserar rädslan på feltolkningar av kroppsliga symptom. Rädslan försvinner inte trots att medicinska undersökningar inte hittar. En ständig tendens att tolka och övertolka normala kroppsliga symtom med oro och katastroftänkande inför befarad allvarlig bakomliggande sjukdom.


Upprepade registreringar av kroppsliga symtom.

Oro för tänkta sjukdomar. Frekventa läkarbesök med krav på utredningar. Ibland kan sjukdomar hos anhöriga orsaka symtomen. Men depression och olika ångestsyndrom, till exempel panikångest, kan också ha inslag av hypokondri.


Det är vanligt att människor som återhämtat sig efter en svår sjukdom som cancer tolkar kroppsliga symtom som tecken på att sjukdomen har kommit tillbaka. Den formen av hypokondri brukar gå över med tiden. Somatiker blir arga om man hänvisar dem till en psykiater, eftersom de inte tror att det kan vara en psykologisk orsak till de symptom som upplevs.


Forskningen visar att de flesta som genomgår terapi för sin hypokondri har signifikant lägre nivåer av hypokondriska symptom , övertygelser, attityder och hälsorelaterad ångest. Då är det väldigt vanligt att tolka alla kroppsliga symptom som ett tecken på att cancern är tillbaka. Denna typ av hypokondri brukar dock gå över efter ett tag. Behandlingen mot hälsoångest går ut på att våga ha kroppsliga känningar utan att agera – som att googla på symtom eller ringa vårdcentralen, säger Erik Hedman, psykolog som forskar om hälsoångest.


Nyckeln är att stå ut med osäkerheten. Kännetecknas av en ständig upptagenhet av möjligheten att ha en eller flera allvarliga och progredierande kroppsliga sjukdomar (ICD-10). Patienten klagar ständigt över kroppsliga symtom eller är ständigt upptagen av sitt utseende.


Begreppet hypokondri har åtminsto-ne tre olika innebörder. Och för det tredje en felaktig sjukdomsövertygelse som innebär att symtomen tillskrivs en be-stämd sjukdom. För det andra en irrationell rädsla för sjukdom.

Hit hör också dramatis-ka föreställningar om kroppens. Man ansåg att symtomen hade organiska orsaker. Genom de naturvetenskapliga framstegen blev det emellertid möjligt att fastställa att kroppsliga förändringar saknades, åtminstone var de inte mätbara.


En sund livsstil där du äter, tränar och sover bra kan minskar ångest generellt. För att minska hypokondri kan du också undvika att googla eller läsa om sjukdomar och symtom. Läs inte i tidningen om nya eller dolda sjukdomar, risker eller liknande. Klienten klagar ofta över kroppsliga symtom eller är ständigt upptagen av att kontrollera sin kropp på olika sätt.


Ofta leder detta till att man scannar sin kropp efter symtom på sjukdomen, googlar om sjukdomen, läser på internet eller går till doktorn för att undersökas, även om man nyligen var där. I det följande definieras hälsoångest som hypokondri enligt DSM-IV. Den hälsorelaterade rädslan grundar sig i en feltolkning av individens egna kroppsliga symtom. Ett par procent av befolkningen uppskattas lida av detta ”tolkningsfel”.


Av de som söker vård på öppna neurologiska mottagningar har upp till procent symtom som inte kan förklaras av medicinsk eller neurologisk sjukdom.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения