пятница, 22 мая 2015 г.

Franska revolutionen rösträtt

Napoleon avslutade franska revolutionen genom att försona tidigare fiender och genom att bilägga konflikten med kyrkan. Därmed hade den franska revolutionen nått sitt slut. Jämför den franska revolutionen med någon annan revolution , t. I avsnittet om Napoleontiden hittar du fakta och frågor om händelserna strax efter franska revolutionen då Napoleons arméer spred revolutionens idéer över Europa.


Frankrikes historia Fördjupa dig i Frankrikes historia. Kortfattade men läsvärda visar de att franska revolutionen , som alla revolutioner , inte endast var en kamp mellan ont och gott, svart och vitt, utan betydligt mer komplex.

I Vendée slaktades tusentals människor av republikanerna eftersom de ansågs vara motståndare till revolutionen. Artikel i tidningen Världens Historia där du kan läsa om franska revolutionen ur olika perspektiv, bl. Dessutom var kvinnorna för första gången tillåtna att ingå äktenskap utan sin faders samtycke.


Borgarna kunde stärka sin makt. Följderna av den franska revolutionen. Vilka blev då följderna av franska revolutionen ? Kungafamiljen spärrades in på Luxembourgslottet men flyttades av Pariskommunen till det mindre bekväma Le Temple.


Kungen kallades hädanefter för medborgare Capet.

Den franska republiken var född. Giljotinen invigdes med de personer från kungens garde som överlevde attacken. Gatan hade segrat och revolutionen gled borgerskapet ur händerna. De fick större friheter, bl.


Det är väl i princip dem punkter jag har fast känns som sagt lite luddigt. Men vem var vän och vem var fien och varför hamnade så många i giljotinen? Jag vill dock återigen påpeka att den franska revolutionen skapade stora oroligheter i närliggande länder. Detta var ett fenomen som förstärktes ytterligare på grund av att befolkningsnivån hade ökat kraftigt i många europeiska länder. Man började prata om något som kallades för århundradet av revolutioner.


Det var främst det tredje ståndet som protesterade mot adelns privilegier. Orsaker till revolutionen. Jag fick tre frågor och jag svarade på de men behöver hjälp att rätta de. Med den franska revolutionen föddes nationalismen. Tillsammans uppgick de till ca av befolkningen.


Högadeln hade ensamrätt till alla högre befattningar. Att samhället var orättvist innan den franska revolutionen ändrades, och man bildade jämnlikhet mellan befolkningen. Man införde rösträtt i samhället vilket gjorde att alla ha de någonting att säga till om.


Viktiga konsekvenser av franska revolutionen var också napoleonkrigen och framväxten av de moderna ideologierna.

Revolutionen gjorde att historieböckerna fick skrivas om. De som var kritiska till franska revolutionens idéer tog på sig benämningen konservativa. De menade att samhällets gamla ärevördiga institutioner och traditioner hade ett stort värde och inte kunde tas bort hursomhelst.


Visst behövdes ibland förändringar, men de skulle göras långsamt och planerat, inte i spontana revolutioner.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения