среда, 11 июля 2018 г.

Bob hansson dikter

Lyssna på bob hansson och andra talare. I sina nya dikter skildrar han en samtid där mörker, svek och smärta tar plats - men energin, skaparglädjen och hoppet finns kvar. Med dessa ord inbjuds läsarna att genom fotografi och text följa fotografen Ewa K Andinsson i hennes möten med några av Sveriges största broar och dess platser. Finns det någon annan dikt som ni tror att jag kan gilla?


Behöver inte bara vara av Bob , jag är öppen för förslag (Lägger in texten på dikten utifall det är någon som vill läsa) Havreflarn. Kärlek är en dagligen aktiv kraft.

Trots flera listiga dikter – till exempel den om flygplatshangaren som kombinationslås – saknar jag Hansson den yngres nyordsbubbleri och goda humör som brott mot den sorgset uppfostrande välvilja som här svävar. Kanske hade den upplevelsen dämpats av ett hårdare tryck, mer ilska, pregnans och egoistiskt stampande i golvet. I klippet ovan berättar han, förutom det, även om sitt liv och om poesi. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och.


Sedan dess har Hanssons böcker översatts till ett flertal språk. Mest med Institutet för höghastighetskonst och Kenneth Cosimo. I förmågan att nå en bred publik kan han påminna om Bruno K Öijer. Jag återkommer till honom.


Foto: IBL När Hänt träffar skribenten på Bokmässan i Göteborg i slutet av september avslöjar han att han, exet och deras son Pover Prins , nu har lämnat Malmö för att bo i huvudstaden.

Denna gång med en mörkare och sorgsnare ton. Han samtalar med Dan-Erik Sahlberg om nya diktsamlingen ”Och grannsämjan är en långsam bödel” och om vad som fått honom att återvända till lyriken. Medarrangör är Ordfront förlag. I den avhandlas vardagens. Listan är språkligt fantastisk, men som karta över året hemsk.


Enligt den är det enda nya som hänt språket politik, kommunikationsproblem och internet. Det sägs att man ska vara snäll på julen. Innebär det att man slipper vara snäll resten av året?


Kan man vara snäll mot andra utan att vara det mot sig själv? Han ville också lämna det finkulturella träsket där han aldrig känt sig hemma och de förväntningar som fanns på honom. Och den är välkommen, eftersom det råder brist på texter i poetik av samtida svenska författare. Bob Hansson och Ida Carstens när de var kära och lyckliga. Och räddat livet på skolhatande och olyckliga tonåringar.


Detta innebär inte att alla dikter är fågelsång och soluppgång, snarare tvärtom, många tar upp svåra saker, sådant som man egentligen inte kan stå ut med. Det här är till dig som poesifantast, dig som just upptäckt att dikter kan göra massa saker som massa andra saker inte kan. Till dig som letar efter fler guldkorn att spara i ett eget poesiparadis. Nyfikenhet och spänning verkar vara det genomgående temat, även på musiksidan.


Erik Gärdefors har liksom Hansson ingen djupare relation till Heidenstam, mer än att han uppskattar vissa av de mer ödmjukt skrivna dikterna i samlingen Nya dikter. Han nämner Månljuset och Sovande gårdar som exempel.

Alltså har det aldrig varit så svårt att hålla ihop en relation under mänsklighetens historia - som just nu i Sverige. Sverige är det land med flest singlar i världen. Ni som inte läst Bob har missat något.


Han är en poetiskt laddad människorälskare med huvudet på skaft utan att vara en platt ja-sägare som bara anpassar sig för att bli omtyckt.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения