вторник, 31 июля 2018 г.

Cellprov cellförändringar

Lätta cellförändringar om du är under år. Om du är under år och har lätta cellförändringar och HPV-testning inte har utförts rekommenderas att du antingen får lämna ett nytt cellprov tre till fyra månader efter det första eller att du blir undersökt av en gynekolog. Cellförändringar är dock ett förstadium till cancer och bör därför utredas vidare. Om ditt provsvar visar positivt, det vill säga att du har cellförändringar , kommer du få en ny tid till en gynekologmottagning för vidare utredning. Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen.


Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över år erbjuds cellprovtagning regelbundet. Hur utreder man cellförändringar ? Om ett cellprov visat misstanke om cellförändringar kallas kvinnan för ytterligare undersökning och provtagning.


Vid undersökningen tittar gynekologen på livmodertappen i förstoring med ett special mikroskop, ett kolposkop. Om uppföljningsprovet åter visar på cellförändringar får du en tid till gynekolog som gör en undersökning med ett förstoringsinstrument, kolposkopi. Vid cellförändringar som behöver följas upp får du tid hos gynekolog för s. Gynekologen tittar på förändringarna med hjälp av kolposkop (ett slags mikroskop där livmoderhalsen kan ses i stark förstoring).


Cellprov cellförändringar

Samtidigt tas ett nytt cellprov. Hur ofta ska man ta cellprov ? Ett nytt program håller på att införas i landet. Cytologi, det vill säga att proverna granskas i mikroskop, kommer att ersättas med diagnostik av virus som förstahandsmetod.


Viruset heter HPV - humant papillomvirus, och är en förutsättning för att en kvinna ska utveckla allvarliga cellförändringar och. Gynekologisk cellprovtagning, så kallat cellprov , handlar om att upptäcka eventuella cellförändringar i ti innan de skulle kunna utvecklas till cancer. Tar du cellprov regelbundet får du ett drygt skydd mot livmoderhalscancer. Varför ska man lämna cellprov ? Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer. De flesta cellförändringar läker ut av sig själv, men ibland kan det behövas behandling.


Cellprovet tas med hjälp av en plastspatel och en liten borste. Då blir du kallad till ett nytt cellprov. Om provet innehåller HPV. Ett provsvar kan visa på HPV utan att det finns tecken på cellförändringar.


Då behövs ingen ny undersökning förrän vid nästa provtagning. Men för att se om HPV-infektionen har läkt ut eller inte är det viktigt att du tar ett nytt cellprov nästa gång du blir kallad. Om du är över år kan tiden mellan kallelserna variera lite beroende på var du bor i landet. Sista provet kommer att erbjudas mellan och 7 beroende på när det föregående provet togs. Du som har behandlats för cellförändringar tidigare kan behöva lämna cellprov även efter att du har fyllt 64.


Cellprov cellförändringar

Alla kvinnor i Stockholms län kallas till cellprovtagning. I Sverige erbjuds kvinnor regelbundna cellprovskontroller för att upptäcka cellförändringar på. Därför är det viktigt att du går på de cellprovskontroller som landstingen erbjuder. Alla över år erbjuds cellprovstagning regelbundet.


Om du går på regelbundna cellprovskontroller kan cellförändringarna upptäckas och behandlas i god tid. Genom en ny testmeto HPV-test, i kombination med cellprov kan läkarna upptäcka fler fall av cellförändringar i ett tidigt skede. Vad betyder testresultaten? HPV- negativ och normalt cellprov : Du löper ytterst liten risk att utveckla livmoderhalscancer. Cytologisk undersökning kan påvisa låggradiga eller höggradiga cellförändringar.


I amerikansk nomenklatur, som används i de flesta studier, finns två typer av låggradiga cellförändringar. Gynekologiskt cellprov , ibland kallat papa-prov efter den grekiske läkaren Georgios Papanikolaou som uppfann metoden, är ett test för att upptäcka eventuella cellförändringar i livmoderhalsen som potentiellt kan tyda på, eller utvecklas till, cancer.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения