четверг, 12 июля 2018 г.

Feminism franska revolutionen

Från ursprunget i upplysningstidens frihetstankar och den franska revolutionen har feminismen vuxit till att idag bli en betydande politisk ideologi. Feminism och feministisk praktik tar sig mycket olika uttryck beroende på vem, var och när frågan diskuteras, vad som är problemet i samhället och hur arbetet för förändring bör se ut. Kortfattade men läsvärda visar de att franska revolutionen , som alla revolutioner , inte endast var en kamp mellan ont och gott, svart och vitt, utan betydligt mer komplex.


I Vendée slaktades tusentals människor av republikanerna eftersom de ansågs vara motståndare till revolutionen. Kvinnohistoria och genushistoria Kvinnohistoria handlar bl.

Under franska revolutionen började man tala om att alla människor var lika mycket värda och därför skulle ha samma rättigheter – och en del ansåg att detta borde gälla även kvinnor. Olika typer av feminism. Feminismen kan delas in i två huvudgrupper: essentialistisk feminism och konstruktivistisk feminism. Inom grupperna finns det flera olika feministiska (av 1ord) Historia.


Jag gör ett ganska stort arbete i skolan som handlar om revolutionerna. Jag valde att se det ur kvinno-perspektiv och ta upp kvinnors rättigheter och hur feminismen började växa fram. Jag har valt att specialisera mig på Franska Revolutionen , Ryska Revolutionen och Amerikanska revolutionen.


Den franska revolutionens tankar och idéer har fått inspiration från den amerikanska revolutionen (Det amerikanska frihetskriget).

Dessa tankar och idéer påverkar våra liv än i dag. Det hände väldigt mycket under den franska revolutionen och själv tycker jag det är svårt att se vad som gjordes rätt och vad som gjordes fel. Detta är ett politiskt landskap som präglas av stark polarisering och skillnadskapande och som därmed också skapar ett osynliggörande av grova ekonomiska och sociala ojämlikheter som livet i vissa förorter präglas av. Glosbe, online-lexikon, gratis. Bläddra milions ord och fraser på alla språk.


Kampen rör framförallt rätten till utbildning, förvärvsarbete och att myndigförklaras. Franska revolutionen erbjuder en omvärdering av alla värden. Alla känner till valspråket Frihet, jämlikhet och broderskap!


Men det var inte en frihet, en jämlikhet eller ett broderskap för alla. Ordet användes även om kvinnliga egenskaper hos män. Efter den franska revolutionen tas ståndssamhället bort och man inför ett mer jämställt klass system. Montesquieu kritiserade maktkoncentrationen i det franska samhället och lanserade maktdelningsläran.


Tanken med denna var att makten i samhället måste separeras i tre oberoende delar: lagstiftande makt, verkställande makt och dömande makt. I revolutioner har bonde- och arbetarkvinnor alltid stått längst fram på barrikaderna som de mest förtryckta, både som kvinnor och som klass. Under den franska revolutionen flyttade kvinnorna fram sina positioner och vann flera rättigheter. Hon var starkt inspirerad av franska revolutionen och upplysningsidéerna, men var mycket upprörd över att kvinnorna inte inkluderades.


Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män och där feminismen verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.

I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen att behandlas. Till att börja med kommer likheter såsom missnöjdhet med skattesystemet och det faktum att de båda revolutionerna påverkas starkt av ett, i tidsenlig anda, frihetstänk, analyseras. Händelser under franska revolutionen So och Ikt - kanalen.


I juli landsatte brittiska örlogsfartyg en kår av franska landsflyktiga i Bretagne, vilket fick till följd att Charette och Stofflet på nytt gjorde revolt i departementet Vendée.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения