четверг, 10 января 2019 г.

Dödligt våld brå

De anmälda brotten om dödligt våld inkluderar även händelser som efter utredning visar sig vara annat än brott, exempelvis självmor olycka med mera. För att kunna redovisa tillförlitlig statistik över konstaterade fall av dödligt våld i Sverige tar Brå därför årligen fram denna särskilda statistik, där samtliga polisanmälningar rörande dödligt våld granskas. Sådant dödligt våld är dock fortfarande lika vanligt som konflikter i kriminell miljö, säger Jonas Öberg, utredare, Brå i ett pressmeddelande.


Dödligt våld brå

Den visar att det dödliga våldet minskade något jämfört med året innan – men att antalet kvinnliga dödsoffer ökar. Ett annat exempel är politiskt motiverat dödligt våld , som – även om det idag utgör en liten kategori i Sverige – skapar stor otrygghet hos allmänheten. När en kvinna dödas av sin make, sambo, pojkvän eller före detta så-dan, är det den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor i nära relationer.


Genomgången visade att i genomsnitt procent av de anmälda brotten bestod av andra händelser än fullbordat dödligt våld. Internationellt sett är den minskande trenden av dödligt våld inte unik. Antalet har dock minskat något under denna period. Förra året skedde 1fall av dödligt våld. Mindre kategorier är exempelvis politiskt motiverat dödligt våld , liksom dödligt våld som begås av psykiskt sjuka personer eller i samband med sexuella övergrepp.


Dödligt våld brå

Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå. Vissa har talat om en uppåtgående trend för det dödliga våldet men Brå skriver att det inte finns någon tydlig trend för perioden. Samtidigt har det dödliga våldet med skjutvapen mot män ökat.


Pågående dödligt våld Bildspelet och tillhörande filmer är tänkt som vägledande principer vad vi gör under en attack. Informationen är inriktad mot skolmiljö men principerna kan användas även till andra miljöer, vid exempelvis pågående dödligt våld på köpcenter, arbetsplatser, men även i privata miljöer osv. Efter en längre tids nedåtgående trend har antalet fall av dödligt våld ökat de senaste åren, skriver man om sin nya rapport.


Det dödliga våldet ökar i Sverige, konstaterar nu Brå. Motsvarande siffra hos män är procent – fall av dödligt våld sker i en parrelation. Den offentliga statistiken över det anmälda dödliga våldet visar samtliga anmälda händelser med dödlig utgång där det finns anledning att utreda om dödligt våld kan ha förekommit. Många av dessa händelser visar sig efter utredning avse annat än dödligt våld , till exempel självmor olycka eller naturlig död. Cirka procent av det dödliga våldet ägde rum i storstadsområdena.


Med dödligt våld avses mor dråp, barnadråp och misshandel med dödlig utgång. Stöld- och tillgreppsbrott. I en fjärdedel av fallen utfördes våldet av någon närstående.


Det rapporterar SVT Nyheter. Men hon har sett en ökning av det dödliga våldet. Att rädda människors liv och hälsa vid pågående dödligt våld i publik miljö (PDV) förutsätter effektiva och samordnade insatser, utifrån en aktörsgemensam inriktning. Det kräver att berörda aktörer är mentalt förberedda och att de gemensamt har planerat samt utbildat och övat sin personal.


Medan dödligt våld mot män med skjutvapen ökar. Uppklaringen av dödligt våld är hög. Dödligt våld i nära relationer minskar. I Brå :s statistik redovisas också 1fall av dödligt våld under förra året, en minskning med fem fall jämfört med året innan.


Det är en direkt lögn när Kristersson säger att det dödliga våldet fördubblats”, skriver Lars Ströman, politisk redaktör på Nerikes Allehanda, på Twitter. Enligt Brå :s rapport, Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer, sker procent av det dödliga våldet mot kvinnorna i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. Begreppet pågående dödligt våld i publik miljö inbegriper både terrorhändelser och brott med annat uppsåt där ett mer eller mindre urskillningslöst, livsfarligt våld riktas mot flera personer och fortgår tills det avbryts, i normalfallet av någon annan än gärningspersonerna själva.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения