пятница, 11 января 2019 г.

Oljeaktier avanza

Oljeaktier avanza

Stockholmsbörsen inledde som väntat måndagens handel med små indexrörelser efter en nyhetsmässigt lugn morgon. Detsamma gällde de ledande Europabörserna. Det svänger inte bara i hockey.


På onsdagen steg flertalet aktier. Köpstress i oljeaktier. Ja, så ser det ut sedan raset i oljepriset började augusti. De tusentals sparare jag kan följa i realtid reagerade kraftigt och sjufaldigade köpen mellan september och oktober. Och det fortsatta raset i oljepriset har inte avskräckt.


Hittills i januari har handel stigit till rekordnivåer. Aktiekurser och börskurser hittar du gratis med denna tjänst. Se aktuell kurs för alla aktier på börsen. Jämför, analysera och hitta de bästa aktierna! Oljebubblan har börjat pysa ut, och privatpersoner har sålt både oljeaktier och oljefonder.


Oljeaktier avanza

Det är första gången vi sett många sparare sälja ut dessa. Spararna har istället börjat köpa Ericsson och Nokia, för första gången på många år, säger Claes Hemberg, informationschef Avanza. Privatspararna har haft sin mest aktiva sommar någonsin. Det märks både inom aktie- och fondhandel, som bägge dubblerats senaste året. Under augusti har de bland annat sålt fastighetsaktier och köpt oljeaktier.


Totalt sett tar spararna betydligt större risker idag än de senaste åren, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza. Unionens ryska oljeaktier en farlig handel Fackförbundet Unionen har aktier till ett värde av nära miljoner kronor i Surgutneftegaz, ett ryskt olje- och gasbolag med oklara ägarförhållanden. Köp aktien TeleAB ser.


B (TELB) på Nasdaq Stockholm AB. Klicka här för att följa aktiekursen i realtid. Sex veckor efter övergången till den gemensamma nordiska börslistan finns det en klar trend bland svenska småaktieägare som gör affärer genom Stockholmsbörsen. De nordiska värdepapper som lockar mest återfinns i den norska oljeindustrin. Men Claes Hemberg på Avanza anklagar de nordiska börsbolagen för att missgynna småspararna.


Barclays sätter riktkurs 16kr på Africa Oil aktien. Africa Oil är pressat och det har nog mycket att göra med makro som utbud och oljeprisets utveckling, precis som för alla oljeaktier. Men får Africa Oil upp produktionen av kvalitativ olja i Kenya så sätter det nog skjuts på aktien. Tyvärr har Avanza de senaste åren gått åt fel håll för handel utanför västvärlden. De har tagit bort möjligheten att äga exotiskt i Kf och stängt marknader som Malaysia där jag äger aktier.


Varför Avanza inte tillåter ISK för fler marknader förstår jag inte och ett ja skulle underlätta enormt. Olja S på Avanza blir det nog, när det blir Projectedflow Det kräver att man definerar marginalkostnad på ett visst sätt. Småspararna skräms inte av oljeprisraset – i stället ser många köpläge, visar statistik från nätmäklarna Nordnet och Avanza. Vi har sett ett ökat intresse för oljebolagen som har tappat allra mest.


Rysslandsfonder och bankaktier går hem. Det känns ändå frestande att köpa oljeaktier , de har ju fallit under lång tid nu. Men frågan är om de inte går att köpa till lägre pris nästa vecka eller en bit in på nästa år.


Fondförvaltarna i Europa tror på fortsatt höga oljepriser. Oljepris och oljeaktier kraftigt upp på OPEC-besked. Den olagliga prisbildningkartellen OPEC beslutade igår att begränsa sin oljeproduktion. Samtidigt stiger börserna måttligt i de asiatiska tidszonerna på morgonen.


I denna studie undersöker vi vad som påverkar oljeaktier och oljeservice aktier. Vi har valt ut fem aktier med varierad storlek från varje bransch, på den amerikanska börsen. Vi använde oss av en multipel regressionsanalys för att komma fram till vilket av oljepriset och Dow Jones index som påverkade aktierna mest.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения