четверг, 10 января 2019 г.

Försörjningsplikt äktenskap

Precis som du säger föreligger en försörjningsplikt mellan makar under ett äktenskap vad gäller kostnader som räknas till familjens underhåll, bland annat boende och mat. Regler om underhåll inom äktenskap regleras i Äktenskapsbalken (ÄktB) kap 1-§§, se här. Vidare anges: Har den ena maken svårigheter att försörja sig själv sedan ett långvarigt äktenskap har upplösts eller finns det andra synnerliga skäl, har den maken rätt till underhållsbidrag av den andra maken för längre tid än som anges i andra stycket.


Försörjningsplikt äktenskap

Det finns en försörjningsplikt mellan makar som regleras i äktenskapsbalken kap. Huvudregeln är att då ett äktenskap upplöst försvinner också det ekonomiska ansvaret makarna emellan. I paragrafens andra och tredje tycke anges dock undantagen till denna regel. I andra stycket anges att make under vissa förutsättningar har rätt till underhåll under en övergångstid.


Lagen säger att makar bär ansvar för varandra både socialt och ekonomiskt. I grova drag betyder det att makarna har rätt till samma levnadsstandar vilket i praktiken innebär att den mer förmögne ska tillskjuta pengar till den mer fattige. Sambolagen innehåller inga bestämmelser om vare sig försörjningsplikt eller underhåll mellan sambos. Svaret på din fråga är därför att du enligt lag inte är försörjningspliktig gentemot din sambo, varken nu då du studerar eller senare när dina studier är avklarade. Tycker dock det är en mycket liten gräns mellan detta då ni ju uppåstligen gör det för att lura till er pengar som ni inte är berättigade till.


Sen hur ni tänkt er att de ska skilja sig osv (vilket är en bökig process) är ju en annan sak. I Sverige så gäller försörjningsplikten till dess att barnet fyller arton år eller dessförinnan ingår äktenskap. I Sverige gäller försörjningsplikten till dess att barnet fyller arton år. Om barnet studerar på gymnasienivå eller motsvarande kvarstår försörjningsplikten upp till 21-årsdagen.


Vid oskälighetsbedömningen tar man hänsyn till om äktenskapet varit kortvarigt. Som kortvarigt räknas äktenskap som inte varat längre än fem år, i den tiden räknas dock samboende före äktenskapet in. Att en make har en betydligt större förmögenhet att dela på är ett annat skäl som talar för jämkning. Halvsyskon får inte ingå äktenskap med varandra utan tillstånd av myndighet som anges i kap. Vid tillämpningen av första och andra styckena jämställs adoptivförhållande med släktskap.


Försörjningsplikt äktenskap

Innebörden av äktenskap har tidigare varit ett avtal mellan två människor om att leva samman och skaffa barn på laglig sätt. Att ingå äktenskap handlade inte bara om att bilda ett par, det handlade även att sammanfoga två familjer. Exakt vad gäller vid skilsmässa och försörjningsplikt ? Kan den ene personen rent sonika kräva pengar av den andra eller måste det gå via någon instans som tar beslut?


Ligger i skilsmässa med betänketid (tyvärr) och jag har ej bott i gemensamma hemmet på ca månader. Har ny lägenhet sen ett par veckor tillbaka. De som är gifta kallas makar. Ibland finns hinder mot äktenskapet , det vill säga regler som förbjuder ett äktenskap. Bekräftelsen skall dock i detta fall alltid vara skriftligen godkänd av modern.


Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds i Stockholms stad avslog ansökan med motiveringen att mannen var gift och att makars gemensamma försörjningsplikt står över rätten till ekonomiskt bistånd. Mannen överklagade beslutet och anförde följande. Försörjningsplikt barn.


Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag avser att agera för att förändra lagen och i så fall hur. I Sverige är det inte tillåtet att ingå äktenskap när man redan är gift. Det finns många goda skäl till det – inte minst att värna jämställdheten.


Försörjningsplikt äktenskap

Vidare är äktenskapet mer omfattande rent materiellt då all egendom påverkas. Om ett äktenskap upphör ska enligt huvudregeln all egendom delas lika mellan makarna medan det vid ett upphörande av ett samboskap endast är den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget som ska fördelas dem emellan. En förälder som inte varaktigt bor tillsammans med sitt barn ska bidra med sin del av försörjningsplikten genom att betala underhållsbidrag, se kap § FB. Vid växelvis boende, när barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna, skall som regel inget underhåll utgå. Visar endast inlägg av Anonym lagen.


Vid en vårdnadsöverflyttning ska det skrivas ett avtal mellan placeringskommunen och familjehemmet som ska reglera den fortsatta ersättningen, eftersom man som särskilt förordnad vårdnadshavare inte har någon försörjningsplikt för barnet. Rätt till förlängt underhållsstöd föreligger inte heller, om den studerande har ingått äktenskap. Rätten skall förklara att mannen i äktenskapet ej är fader till barnet, om.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения