пятница, 18 января 2019 г.

Nervös tala inför grupp

Gå med i en grupp med samma utmaning. Hitta en bra coach eller mentor som hjälper till att lösa upp de mentala blockeringarna. Det finns många grupper som du kan gå med i för att lära sig konsten att tala inför publik.


Så vinner du över nervositeten – tips för dig som är rädd för att tala inför grupp. Retorikexperten Anna Ekblom från Snacka Snyggt ger oss sina bästa knep för att komma över talrädslan.

Få människor jublar över tanken att tala inför grupp och vissa lider mer än andra. Men det finns hjälp att få för den som helst står utanför rampljuset. Tänk på att det ofta märks mindre att du är nervös än du tror” 1. Det var några råd – det finns alldeles säkert flera, Till tröst för dig som ändå känner dig nervös att tala inför folk kan vi påminna om Mark Twains ord: “There are two kinds of speakers: those that are nervous and those that are liars. Oavsett om du går i skolan eller jobbar, så kommer det tillfällen då du blir tvungen att göra en presentation eller föreläsning inför klasskamrater och kolleger.


Och trots att du pratar med dem varje dag, så är det en helt annan sak att tala med allt fokus riktad mot dig. De första tillfällena då jag talade inför stora grupper var då jag skulle presentera menyn då jag jobbade som servitris. Det var så jäkla nervöst innan men så fort jag öppnade munnen så kändes det fint och den obeskrivliga lättnaden och triumfkänslan efteråt var oslagbar.

Att tala inför grupp är något vi alla minns från skolan som nervöst , onice och ibland skräckinjagande. Så hur blir man en bra talare egentligen? För man vill ju inte hålla på och vara skräckslagen inför saker. Tala inför grupp – Det handlar om trygghet. Det absolut viktigaste när det kommer till att tala inför grupp är att.


Henrik Fexeus, vår expert på ordlös kommunikation, ger sina bästa råd för att övervinna rädslan. Idag hade jag en muntlig, kort, redovisning på svenska lektionen och det gick käpprätt åt helvete. Nyhetsmorgon visas alla dagar, året om - i TVoch TV4Play.


Var inte ens nervös innan men när jag skulle börja prata fick jag inte luft. Jag andades djupa lugna andetag men fick ändå kännslan av att jag höll åp att. Rädsla för att tala inför grupp är vanligt och scenskräck kan ta sig i uttryck på många olika sätt. Vilka situationer som man är rädd för kan variera, men några vanliga exempel är redovisningar i skolan, tal på fester, presentationer på arbetet eller när man ska yttra sig på ett möte. De flesta av oss hamnar då och då i situationer där vi måste tala inför en grupp , hålla en dragning, presentation eller en föreläsning.


Många känner då någon form av nervositet i början av presentationen. Du vet hur det är – de där första ögonblicken när alla tittar på dig med en viss förväntan. Det är både vanligt och normalt att känna oro när man ska tala inför en grupp.


Du är rädd för att gripas av stress och tappa bort dig.

Eller så är du nervös för at du ska få frågor du inte kan besvara. De flesta som är riktigt bra på att presentera eller tala inför andra är mer eller mindre nervösa - man behöver en nervös energi för att göra en dynamisk presentation - och som du säkert redan vet - nervositet på insidan syns sällan på utsidan. Jag är inte ens speciellt nervös när jag pratar inför folk, jag tycker mest bara att det är kul, lol. Jag gjorde till och med ett improviserat muntligt anförande om The Beatles under en svensklektion för ett par år sen, eftersom jag hade glömt bort att det var sista redovisningsdagen och fick lov att hitta på någonting just där och då. Retorikstudenterna Teo Strömdahl och Mimmi Toreheim vet hur man talar inför grupp.


På många högskolor har Studenthälsan kurser i att våga tala. Ofta träffas en grupp på runt tio studenter vid sju till tio tillfällen och diskuterar, gör olika praktiska övningar och får tips om hur man kan slappna av. Tror de flesta blir nervösa i mindre eller större omfattning när det gäller att tala inför grupp. För en del av oss blir det olidligt.


Själv tycker jag att det är roligt att prata inför folk och jag tror att jag i grund och botten har talang för det, men jag fasar alltid inför det och dör nästan av nervositet och ångest varje gång. Mental träning hjälper dig bli bättre på att tala inför grupp. Använd den förmåga du har att skapa det du önskar i livet med tankens och känslans kraft.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения