четверг, 24 января 2019 г.

Monogama äktenskap

Monogama äktenskap

En annan typ av försvar för monogamin är att monogami befrämjar stabila och kärleksfulla förhållanden. Polygamiska äktenskap strider mot den svenska Ordre public och det saknas även lagar som reglerar arv och bodelning vid dödsfall i polygama äktenskap. I Sverige är det olagligt att ingå äktenskap när man redan är gift. Parter som ingår ett äktenskap med fler parter än två kan dömas för tvegifte. Hawke ångrar inte sitt äktenskap med Uma Thurman och deras två barn, men efter rykten om att han varit otrogen mot henne, sade han till tidskriften Mr.


Han menade att otrohet inte gör en person dålig, utan att det bara bevisar att vi människor inte är monogama. Att vi tillåter flersamma äktenskap kommer heller inte att göra det lättare att tvinga någon in i äktenskap. Tvångsäktenskap sker redan idag, både bland monogama och polygyna, nämligen, skillnaden är att de monogama har möjligheter att ta sig ur detta äktenskap , de polygyna har det inte.


Svanar lyfts ofta fram som monogama förebilder, men om människor betedde sig som de skulle man inte kalla dem monogama. Men å andra sidan är monogama människor ofta inte heller monogama. Ibland blir jag jobbig och noga med att skilja på seriell monogami och bara monogami. Det monogama äktenskapet är den naturliga livsstilen för oss i Norden och det är naturligt för barn att växa upp med en mor och en far oavsett vad vissa politiker idag försöker inbilla oss. Storbritanniens FMU-statistik.


Men när det kommer till att gifta sig är det endast accepterat att vara i monogamt förhållande. Från denna tid blev ett regelrätt kyrkligt äktenskap också så småningom det vanliga. Det fanns dock länge, på grund av den medeltida synen på en trolovning som synonymt med äktenskap , en kvardröjande syn på sexuell aktivitet mellan ett förlovat par som ursäktligt.


Vid oskälighetsbedömningen tar man hänsyn till om äktenskapet varit kortvarigt. Som kortvarigt räknas äktenskap som inte varat längre än fem år, i den tiden räknas dock samboende före äktenskapet in. Att en make har en betydligt större förmögenhet att dela på är ett annat skäl som talar för jämkning.


Monogama äktenskap

Det varierar om en stat erkänner enbart monogama äktenskap mellan personer av olika kön, erkänner äktenskap mellan personer av samma kön (så kallat samkönat äktenskap ) eller erkänner äktenskap för polygama förhållanden. DNA-tester visar att avkomma sällan eller aldrig kommer från de monogama partnerna. Albatrosser och gibboner är exempel på monogama djurarter. Värdet av monogami har diskuterats, och eftersom monogami är ett starkt laddat värde i de flesta västliga samhällen rör diskussionen ofta upp många starka känslor. Månggifte, eller polygami, är olagligt i Sverige.


Men för den som invandrar hit med två eller fler äkta makar är det ändå möjligt att registreras som gifta. Detta kan dock ställa kommuner och myndigheter, vars bedömningar utgår från monogama äktenskap , inför besvärliga avgöranden. Studier på så kallade öppna äktenskap visar att det i dagens västerländska samhällen för många varit svårt att kombinera monogama äktenskap med sexuell icke-monogami. Källor och referenser ↑ Murdock, G. De fogas alltid in i olika sammanhang. Men när såväl kvalitativa som kvantitativa populationsbaserade undersökningar entydigt pekar på det trogna och överlåtna monogama äktenskapet har fördelar, då tycks data hanteras på olika sätt.


I dag har lagen om äktenskapets oupplöslighet brutits tusenfalt. Om bara de äktenskap som baseras på kärlek är moraliska, då är också bara de äktenskap moraliska i vilka kärleken fortfarande finns kvar. Den individuella könskärlekens varaktighet varierar mycket mellan olika individer, särskilt bland män. Vill du ha fri kärlek i motsats till det borgerliga äktenskapet eller monogami i motsats till den borgerliga promiskuiteten? Men utskottet skriver: monogami är det som kyrkan värnar och därför avfärdar polygami som äktenskapsform.


Efter några misslyckade försök med monogami kom jag på att man kan ha relationer med flera. I sin rapport konstaterar författarna att såväl samhället i stort som individerna gynnas av att människor lever i monogama äktenskap. När Centern försökte föreslå antalsneutralt äktenskap i sitt partiprogram kallade Aftonbladets Anders Lindberg detta för “ rena stolligheter ” i sin ledarkrönika.


Och nu har Aftonbladet Wendelas krönikör Malin Wollin känt att hon tvunget behöver håna icke- monogama mitt under Prideveckan. Har du tittat utanför dina fyra väggar och sett hur familjer idag ser ut? Den stabila heteronormativa kärnfamiljen är ett minne blott.


Att argumentera med den som bas och ideal är att göra klart att man inte hängt med de senaste åren i hur familjebildningstrenderna svängt. Livslånga monogama äktenskap är knappast normen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения