пятница, 18 января 2019 г.

Underhåll till maka efter skilsmässa

Hälsokost och Ekologiska Produkter Online. Stort Utbud till Bra Priser. Bygg en friskare kropp, få mer ork i vardagen och klara av att prestera mer. Underhåll till maka efter skilsmässa.


FRÅGA Varit gift i över år. Slutade förvärvsarbeta för ca år sedan.

I ett äktenskap ska makar “var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodes” (Äktenskapsbalken kap. § 1). Vad som åsyftas är först och främst mat, bostad och belysning och dylikt. Efter en skilsmässa gäller inte dessa regler längre. Utgångspunkten är att makarna var och en efter sin förmåga ska bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses, se ÄktB kap.


Tanken är att makarna ska leva på ungefär samma ekonomiska standard. Efter betänketiden löpt ut är huvudregeln att vardera make ska stå för sin egen försörjning och att det ekonomiska ansvaret makar emellan försvinner. Om den ena maken behöver bidrag till sitt underhåll under en övergångsti har den maken rätt att få underhållsbidrag av den andra maken efter vad som är skäligt med hänsyn till denna makes förmåga och övriga omständigheter. Efter äktenskapsskillnad svarar varje make för sin försörjning.


Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll.

Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Om det som den ena maken skall bidra med inte räcker till för den makens personliga behov eller för de betalningar som den maken annars ombesörjer för familjens underhåll , skall den andra maken skjuta till de pengar som behövs. Du ska i första hand lämna in din ansökan till domstolen.


När betalas underhåll till maka eller make? Verktyget är till för föräldrar som tillsammans vill räkna ut ett rättvist underhåll för gemensamma barn som bor mest hos den ena föräldern. Ni kan inte använda verktyget om barnet eller barnen bor ungefär lika mycket hos er båda (växelvist boende), eller om ni har flera gemensamma barn och de inte bor tillsammans hos en av er.


Det här kan leda till komplicerade situationer längre fram. Rätten att begära bodelning kvarstår nämligen för makarna under lång tid efter det att äktenskapet upphört. Efter det slutgiltiga beslutet om äktenskapsskillnad är det endast fredsdomaren som är behörig. I fall av skilsmässa efter ömsesidigt medgivande utnyttjar parterna en förhandsöverenskommelse för att avgöra underhållsbidrag till barnen och eventuellt underhållsbidrag som den ena parten ska betala till den andra. Behöver den ena maken under en övergångstid pengar till sitt underhåll , kan han eller hon ha rätt till bidrag av den andra maken.


Hur dessa rättigheter ska behandlas vid en skilsmässa mellan makar är en fråga som fått uppmärksamhet efter de pensionsreformer som ägt rum i Sverige det senaste decenniet. Då pensionsrättigheter aldrig ingår i bodelning mellan sambor kommer denna artikel enbart att handla om bodelning av pensionsrättigheter mellan makar. Några frågor om underhåll vid skilsmässa. FB anges att var och en av föräldrarna ska bidra till försörjningen av barnet efter sin. Hmm, kanske är det inte så klokt att se till att komma på kant med honom om du är beroende av att han fortsätter att betala underhållsbidrag till dig (dvs. inte underhåll enbart för det mindre barnet alltså) vilket han ju rent generellt inte är skyldig att göra till dig efter en skilsmässa.


Var och en av makarna är skyldig att efter bästa förmåga bidra till familjens underhåll , vilket innebär att om ena makens bidrag till den gemensamma kassan inte räcker skall den andre täcka upp för det som saknas.

Make är även skyldig att bistå andre maken ekonomiskt beträffande personliga behov om så är nödvändigt.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения