понедельник, 21 января 2019 г.

Hur många kvinnor mördar sina män

Vår granskning handlar om kvinnorna som dödas varje år i sina egna hem. Slås ihjäl med knivar, yxor, rep, stenar. Det pågår år efter år, decennium efter decennium.


Ungefär gånger varje år. Hälften av de 1dödade kvinnorna ville lämna sin man.

Många av dem hade vädjat om hjälp. Ingen hade tidigare tagit reda på siffran. Vi kunde avslöja vilka kvinnorna var, hur de hade levt och vad som lett fram till brotten. Nyligen dömdes en man i västsverige till års fängelse för att mördat en kvinna som han under ett par år haft en relation med. Kvinnan dödes med kraftigt våld i ett torp utanför Falköping.


Mannen eldade sedan upp hennes kropp utanför. Varje månad dödas minst en kvinna i Sverige av en man hon älskat, litat på och i många fall fått barn med. Nu har vi hela bilden.

Struktur och individ är någonting feminister ofta förhåller sig till. Om männen som många gånger hade kunnat stoppas. Patriarkatet är en struktur, men männen som slår, våldtar och mördar kvinnor är. Hennes slutsats är att våldsamma kvinnor återupprepar våldshandlingar de själva har utsatts för. Detsamma gäller ofta våldsamma män , men skillnaden är att kvinnor riktar sitt våld mot sig själva och sina barn – allt från självskadebeteende till barnadråp – medan männen oftast riktar våldet mot kvinnor eller andra män.


Vår studie baseras på en analys av tolv olika avsnitt i dokumentärserien Kvinnor som mördar. Varje avsnitt återspeglar en kvinnas fall, bakgrund och följderna av brottet. Omkring procent av det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer sker inomhus. Varje år dödas i genomsnitt fyra män av en kvinna som de har eller har haft en nära relation med.


Ofta är båda parter missbrukare och i fler än hälften av fallen har brottet föregåtts av att kvinnan misshandlats av sin partner. Seriemördare tenderar i regel att oftare attackera kvinnor än män. De dödar sällan familjemedlemmar eller personer i sin bekantskapskrets, utan offren är vanligtvis främlingar.


Detta skiljer dem från engångsmördare som generellt sett mördar lika många kvinnor som män och oftare dödar vänner eller familjemedlemmar. Kvinnan nekade till samtliga anklagelser och påstod att någon annan måste ha tagit sig in i lägenheten och slagit ihjäl mannen. Hon säger sig inte ha någon aning om hur mannens blod hamnat på hennes fötter och kläder utan hävdar att mannen låg och tittade på tv när hon lämnade hans hus den aktuella morgonen.


Varför skriver ni inte om kvinnor som mördar sina män ? Hon har nästan alltid själv utsatts för våld i relationen.

Självförsvarssituationer är vanliga, liksom missbruk. Vi skriver hade, för att den makabra siffran har ökat. Vi vet inte hur många kvinnor som brutalt mördats av sina män hittills i år, men förra året mördades kvinnor och varje kvinna bär en egen historia.


Kvinnor som begår dödligt våld skiljer sig på många sätt från manliga förövare, både när det gäller vanligaste offer, sättet som mordet begås på, platsen det utförs på och förövarens bakgrund. Det visar en ny studie som också undersökt mordutvecklingen över tid i Sverige. Karin Swärd ligger bakom den nya dokumentären Män som mördar kvinnor och Barbro Jönsson är verksamhetsutvecklare vid polisen i Västra götaland. Sydamerika har begreppet ”femicidio” kommit till pga att så många kvinnor mördas varje år av en man de står nära.


I Aftonbladet idag finns det en intressant artikelserie om män som mördar kvinnor. Det har gjorts i alla tider. Kvinnor å andra sidan mördar (när de väl mördar ) huvudsakligen just sina makar och sina barn.


Tittar man på den lilla rutan i på andra sidan i länken Nils tillhandahåller så är utsattes cirka 1. Det är jättebra att Aftonbladet gör.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения