вторник, 22 января 2019 г.

Hedersrelaterat våld organisationer

Ideella organisationer utgör ett oerhört viktigt stöd till barn och unga som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, barn- och tvångsäktenskap och könsstympning. De är också en viktig samverkanspart i arbetet med att ge stö vård och skydd till barn och unga. Webbutbildning om hedersrelaterat våld och förtryck.


Utbildningen tar bland annat upp mänskliga rättigheter, hedersbegreppet, hur många som berörs av hedersrelaterat våld och förtryck samt familjestruktur. Hedersrelaterat våld är brott riktade mot någon som riskerar att vanära eller har vanärat gärningsmannens, släktens eller gruppens heder.

Centralt för hedersrelaterat våld och förtryck är främst dess kollektiva uttryck. Bland annat ska en handlingsplan för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck tas fram i samarbete med organisationer och andra myndigheter. Bakgrunden är en rapport om hedersrelaterat våld som kommunen och Länsstyrelsen i Uppsala län tagit fram och som visar att en stor grupp pojkar och flickor i Uppsala är drabbade.


Vi vänder oss till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för – eller berörda av hedersrelaterat våld. Du kan också mejla till resursteam. StockholI Stockholms län kan du som är mellan och år och är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck vända dig till Origo. Läs mer här om du funderar på om du utsätter någon för hedersrelaterat våld och förtryck.


Det finns organisationer som hjälper unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck.

De kan hjälpa dig med olika saker. Många som jobbar där har själva varit i en liknande situation. Det är regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck i denna handlingsplan som Länsstyrelsen Östergötland utgår ifrån i sitt arbete. Det är viktigt att myndigheter och organisationer kommer till dem och synliggör sina ansvarsområden och att vuxna är tydliga med att barn har rätt till ett liv fritt från våld och förtryck. Under skolveckan bygger de viktiga vuxna relationer med ungdomarna och visar på vilka stödvägar som finns.


HRV) även barn-, tvångs-, och arrangerat äktenskap samt kvinnlig könsstympning. Alla dessa företeelser är del av och uttryck för HRV. Att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) kan upplevas som svårt och förknippas med stor osäkerhet detta inte minst avseende ansvarsfördelning. TRIS har genom åren utbildat en rad myndigheter, organisationer och andra aktörer i hedersrelaterat förtryck och våld. TRIS har som mål att sprida forskningsbaserad kunskap i ämnet kombinerat med konkreta och praktiska kunskaper och erfarenheter från den förebyggande och akuta verksamheten inom TRIS organisation.


IMS slutsats är att det finns för få studier som redovisar effekten av de olika insatserna, vilket gör det svårt att värdera vilka metoder som fungerar bra i arbetet mot hedersrelaterat våld. Forums kommentar: Forum har frågat Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris, om deras åsikter kring detta. Deras kommentar följer nedan. När det gäller hedersrelaterat våld och förtryck är kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet central och starkt knuten till kollektivet.


Alla barn berättar inte om det våld som de har varit utsatta för. Det här är ett metodstöd som kan hjälpa din organisation att utveckla arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, både inom den egna organisationen och i samverkan med andra.

Alla organisationer har kommit olika långt i sitt arbete med att möta och hjälpa flickor och pojkar som är utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. FÖR EN JÄMLIK OCH JÄMSTÄLLD VÄRL FRI FRÅN VÅLD OCH FÖRTRYCK. Vi hjälper kvinnor och barn att ta makten över sina liv från våld och förtryck, vare sig individuell, kollektivistisk eller strukturell.


Genom att lyfta dessa röster och arbeta förebyggande, skapar vi opinion och samhällsförändring.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения