среда, 20 января 2016 г.

Ångest hos nioåring

Få bort din ångest i dag med ljudbok. Det är alltså vanligare med ångest och oro hos barn än vad diagnoser som ADHD och autism är. Hos yngre barn är det vanligt med en bakomliggande separationsångest, medan det hos äldre barn kan föreligga social fobi, generaliserad ångest och inte minst hos ungdomar, en depression. Skolfobi kan utlösas av sjukdom, dödsfall i familjen, byte av skola eller av att en vän flyttar.


När man känner ångest är man ofta känslig för stress.

Därför är det viktigt att tänka igenom vad som gör en stressad och försöka ändra på de sakerna. Min nioåring har också exitentiella problem, men inte lika allvarliga som din son. Min strategi är att se till att hon känner sig så trygg som möjligt.


Jag skulle inte tvinga honom att åka till pappa om det ger honom så kraftiga reaktioner, det kan slå tillbaka. Allt skapar ångest hos henne. Så fort något nytt ska hända så gråter hon och kan inte sova.


Tex skulle ja köra en vän till tåget innan jag körde henne till skolan. Då kunde hon inte sova kvällen innan utan låg och grät.

Försöker fråga henne vad hon tror kommer gå fel men hon svarar bara att hon inte vet. Om barnet alltid klandrar sig själv kan ångesten istället leda till depression. Hos lite äldre barn är vanliga tecken på ångest något eller några av följande: Sämre självförtroende och minskad lust att pröva nya saker. Plötsliga svårigheter att klara små vardagliga utmaningar eller enkla motgångar. Ibland vet man vad som framkallat ångesten , ibland inte.


Ibland har jag lätt ångest , ibland är den outhärdlig. Tips: Du kan öva på att hantera ångest genom att försöka stanna kvar i känslan tills den går över. Den kliniska bilden hos äldre präglas ofta av diffus ångest , oro samt spänning med depressiva inslag i form av dysfori, hopplöshetskänslor, hypokondriska idéer, somatisering samt ibland också fobier och tvångssyndrom. Karaktären på ångesten kan variera från en allmän oro till panikattacker.


De som har lätt för att få ångest har en tendens till att överskatta faror. Panikångest – plötslig ångestattack. Symptom av ångest kan vara illamående, yrsel, svettningar och andningssvårigheter. Det finns flera former av behandling som kan hjälpa barn med ångest.


Hypokondri och paranoida symtom är vanliga. Depression är vanligare hos äldre än hos yngre. Suicidfrekvensen är högre hos äldre. DSM IV inte är anpassade för äldre.

Bakomliggande kroppslig eller neurologisk sjukdom kan också ligga bakom symtom som ”oro” hos äldre. Social ångest är associerad med ökad risk för skolvägran från mellanstadiet och uppåt. Vissa studier tyder på lägre förekomst i europeiska material (7). Lär dem att konfrontera sina rädslor. Kanske är du rädd för att något ska drabba dina barn.


Samma kriterier för symtomen gäller som för depression hos vuxna (se depressionsdiagnostik) med det tillägget att hos ungdomar är även irritabilitet ett förstämningssymtom jämställt med nedstämdhet. Observera därför att irritabilitet kan vara det enda huvudsymtomet hos ungdomar. Samtal kan hjälpa, till exempel om man har det jobbigt hemma. Det finns också samtalsbehandling som är direkt inriktad just på sömnproblem. Sömnproblem som beror på andra psykiska problem, till exempel att man har en depression eller lider av ångest , behöver behandlas efter den svårighet man har.


Det är vanligt med tvångssymtom, mest hos pojkar kring tioårsålder och senare hos flickor efter puberteten. Att göra eller tänka saker tvångsmässigt i ritualer är uttryck för en inre ångest hos barnet. Tvångssymtom är därför nära besläktade med fobier och andra ångestsymtom.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения