вторник, 12 января 2016 г.

Homosexualitet i sverige historia

Homosexualitet i sverige historia

I de flesta länder var det endast samkönat sex mellan män som var olagligt. De första skriftliga källorna om samkönad kärlek uppträder under det antika Grekland. Att homosexualitet började beskrivas under grekiska antiken beror på en förändring i de skrivna texterna då handlingarna blev mer personliga.


Samtidigt införs en högre åldersgräns på år för sexuellt umgänge mellan personer av samma kön. Homosexualitet avkriminaliseras i Sverige , men klassas istället som sjukdom. RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, bildas i Sverige. Socialstyrelsen avskaffar homosexualitet som sjukdom. Sverige blir därmed det första landet i världen att introducera en formell möjlighet i lagen att efter prövning få en ny juridisk könstillhörighet fastslagen.


Behandling med kostnadsfri hormonterapi och operationer startar i Sverige. Ingen annan tyckte att frågan var tillräckligt viktig för att sätta press på Westman eller på regeringen. Roms kejsare gjorde sin homosexuelle älskare till gu Michelangelo fann inspiration i bastuklubbar och Karibiens pirater levde i samkönade äktenskap. Vi har samlat sju intressanta fakta från homosexualitetens historia.


Homosexualitet i sverige historia

Artikel i där du kan läsa om homosexualitetens historia från antiken till nutid. Rokokon skapades främst för adeln och i den fick den gamla elitens tillbakagång sitt uttryck, även om konstnärerna säkerligen inte var medvetna om att de tecknade en samhällsklass undergång. Konstverken skulle oftast spegla av ett sorglöst och lekfullt liv med erotiska anspelningar. Följden kan bli fängelsestraff eller till och med dödsstraff. Sverige och i många andra länder, så är det en lång väg till jämlikhet för alla.


Under senmedeltiden i Frankrike kunde två personer av samma kön skriva ett juridiskt giltigt kontrakt Affrérement (Broderskap, fritt översatt). Sverige brukar hamna högt på rankinglistorna när världens mest HBTQ-vänliga länder listas. Det finns flera oroväckande trender.


Homosexualitet i sverige historia

Men det går inte att slå sig till ro. I Dagens samhälle beskriver socionomen Maria Höierman hur det bedrivs en sorts lågintensiv terrorism i Malmö vars syfte är att skrämma och osynliggöra homosexuella. Den är lika gammal som heterosexualitetens historia men faktiska källor om samkönad kärlek börjar först uppträda under det antika Grekland och Kina under 500-talet f. Du har helt rätt i att homosexualitet strider mot Guds ordning - Idag har vi sjukskrivit oss i protest. Numera är Sverige ett av de länder i världen där det är bäst och säkrast att vara HBTQ-person. Det har dock inte alltid varit så.


Dåtida synonyma uttryck för homosexualitet och homosexuella var bl. Vilken annan stad än Berlin passar bättre för en utställning om homosexualitetens historia ? Nina Lekander faller pladask och uppmanar alla som kan att besöka den. Fast ännu erkänns alltså inte homosexualitet som något naturligt av den katolska kyrkan. I nedanstående händelse så var antagligen en av kvinnorna utklädd som en man och kan nog räknas som en mindre skandal i dåtidens Sverige. När homosexualitet började ses som en sjukdom tyckte många att det var fel att homosexuella och bisexuella skulle straffas för sin sexualitet.


Johanna Melén, med benen i kors och något dimmigt i blicken - iakttar dem. Ottesen-Jensen, Mauretanien. Vid avkriminaliseringen var Sverige ett av få länder där homosexualitet var lagligt.


Under samma period som tusentals människor blev angivna för olika former av otillåtet sex finns det bara kända fall av homosexuell brottslighet. Det är en sådan liten krets att homosexualitet knappt kan ha existerat, säger han. I dag får både fattiga och kriminella rösta i Sverige.


Fortfarande får dock inte alla som bor i Sverige rösta i riksdagsvalen – barn, ungdomar och utlänningar har av olika skäl inte rösträtt. Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Vid denna tid kunde såväl män som kvinnor dömas till straffarbete.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения