пятница, 15 января 2016 г.

Utsatta kvinnor i världen

UNHCR finns på plats men behöver din hjälp. Bli månadsgivare och ge 1kr i månaden. Läs mer här om hur du kan rädda liv!


Olika typer av våld är ett stort problem idag världen över och framför­allt för kvinnor och barn. Rapport: Så utsatta är unga kvinnor i världen En vardag fylld av våld och sexuella trakasserier.

En ny studie visar hur utsatt läget är för unga kvinnor i världens storstäder. Kvinna till Kvinna finns för att ge kvinnor en röst. I världens krig och konflikter utsätts kvinnor för våld och övergrepp och världen är fortfarande långt ifrån jämställd.


Vi ger kvinnor makt över sina egna liv och inflytande i samhället. Kvinnor i Kongo-Kinshasa är några av de kvinnor i världen som är mest utsatta för sexuellt vål enligt experterna i studien. Detta centralafrikanska land har en lång historia av (blodigt) vål med invånare som tvingas överleva i helvetiska levnadsförhållanden.


Cox’s Bazar i Bangladesh är det största flyktinglägret i världen. De rohingyska kvinnorna i lägret är en särskilt utsatt grupp.

Vi vill att utsatta kvinnor som inte når fram till den vanliga vården i Sverige ska kunna få hjälp här. Här ska de kunna testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar, graviditet eller kunna göra en gynekologisk undersökning, säger Malin Garptoft, samordnare för Läkare i Världen i Skåne. Varje år beräknas att cirka miljoner flickor befinner sig i riskzonen för att bli utsatta för något slags ingrepp i de yttre könsorganen. Kvinnor över hela världen är på många olika sätt utsatta för könsdiskriminering. I världens fattigaste land dör en av sju kvinnor i förlossningsrelaterade sjukdomar.


Många kvinnor gifts bort i mycket låg ålder. Tre av fyra flickor lämnas bort för äktenskap innan de fyllt år. Här råder fundamentalistiska islamistiska traditioner där kvinnor ses som mäns egendom. Våld mot kvinnor i krig. Var tredje kvinna i världen har under sin livstid utsatts för fysisk eller sexuellt våld.


Liebsch sista exempel på Caritas insatser för utsatta kvinnor i världen är en utbildning på Comoreöarna i Afrika om rätten till mat där en kvinna efter ett möte sa: ”Det är första gången som någon kommer hit för att tala om våra rättigheter”. Färre kvinnor än män har ett bankkonto, kan ta lån, starta företag eller ärva mark. Att kvinnor ska ha samma möjlighet att arbeta avlönat är viktigt i sig, men bidrar också till utveckling för hela länder. Utsatta kvinnor befinner sig ofta begravda i detta system, och vandrar mellan olika bidrag.


I Sverige tar det hela år innan en nyanländ invandrare träder in på arbetsmarknaden, mot exempelvis månader i London. Det är få kvinnor som orkar hoppa över de höga murarna Sverige sätter upp mot nyanlända.

Hon tillbringade fyra veckor i Nepal och försökte först komma in i den stängda världen via olika frivilligorganisationer, men det var till slut en småkriminell man som hjälpte henne att nå hela vägen fram. Fick även inblick i marknaden med sålda organ. Till slut släpptes hon in på klubbarna och fick träffa de utnyttjade kvinnorna. Kvinnor på flykt vill och kan påverka framtiden för sig själva, sina barn och sitt hemland.


Därför är det viktigt att de är friska, känner sig trygga och tar makten över sina liv. Tack vare gåvor från engagerade människor runt om i världen kan kvinnor och flickor på flykt få en chans att skapa en trygg framtid. Det finns ett extra lager trauma där som adderas på en kvinna som gjort en abort.


Men kan man vara säker på att hon inte får ett större trauma av att föda barnet? Jag har träffar kvinnor som blivit utsatta för trafficking och upprepade våldtäkter som både gjort aborter och som behållit barnet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения