среда, 6 января 2016 г.

Hur lång tid tar bodelning

Kan en sambo begära att bodelning ska göras en längre tid efter separationen? Möjlighet att begära bodelning för sambor kvarstår upp till ett år efter att du och din sambo separerat och flyttat isär. Själva bodelningen tar alltså inte så lång tid , men processerna med bank osv kan ta lite längre tid. Då ni väl får er bodelningsförrättare kan det även då vara svårt att uttala sig om hur lång tid det tar innan en bodelning kommit till stånd.


Ni ska först samarbeta och tillhandahålla den information som bodelningsförrättaren behöver för att sammanställa en bodelning som ni båda är överens om. Regler om bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Det finns ingen lagregel som stadgar en viss tid när en bodelning ska vara klar då det kan ta olika långt tid beroende på hur det ser ut med makarnas respektive egendomar. Har ni gjort bodelningen själva och ni båda överens om att göra ändringar ska ni kunna göra det utan problem, oavsett hur lång tid det har gått. Har ni tagit hjälp av en bodelningsförrättare med att göra bodelningen brukar det vara fyra veckor efter delgivningen av bodelningen som någon av er kan begära ändringar. Om det föreligger komplikationer som inte framgår av din frågeställning är det dock inte ovanligt att det tar väldigt lång tid att genomföra bodelningar.


Om din före detta make överklagar beslutet är utgångspunkten att ni står för era egna kostnader i tingsrätten. Bodelningen är förhoppningsvis över nu, han överklagade en gång och har till juli på sig att överklaga till hovrätten. Om han inte gör det så har det tagit ett år och månader.


Hade aldrig trott det skulle ta sån här tid. Hur lång tid tar det innan man får ut sitt arv?

Vilka delar måste genomföras innan arvet kan fördelas? Regleringen kring bodelning finns i äktenskapsbalken. Därför kan jag tyvärr inte svara på hur lång tid det kommer att ta för er, då jag inte vet vad ni har för typ av egendom. Det kan dock dra ut på tiden när man ska enas om hur arvet ska fördelas och skicka runt dokumentet för underskrift hos alla dödsbodelägare om man inte träffas fysiskt.


Om arvingarna inte kan enas alls, kommer det förstås ta ännu längre tid. Då får man ta hjälp av en skiftesman som hjälper till. Efter det att förrättningsmötet har ägt rum skickar avtalin bouppteckningen för registrering. Skatteverkets handläggningstid är för närvarande mellan fyra. Jag ansökte om bodelning i oktober för min och min ex-sambos gemensamma lägenhet som han bor kvar i. En bodelning mellan makar bör göras skyndsamt, men det finns inte någon lag som anger hur lång tid den ska eller som mest får ta.


Sambor som ska bodela har däremot en tidsfrist på ett år att påkalla bodelning. Många omständigheter kan göra så att en bodelning drar ut på tiden. Om man vill veta mer exakt hur lång tid det kommer att ta är det bäst att ringa tingsrätten och fråga vad deras handläggningstid är för tillfället. Att få alla papper korrekt ifyllda möjliggör en snabb skilsmässa. Läs mer om detta på sidan Hur går en skilsmässa till.


Tiden för att skilsmässan ska gå igenom brukar dock vara minst månader längre i dessa fall, då den måste föregås av så kallad betänketid. Tiden det tar för skilsmässan beror i huvudsak på två saker. Hur värderar man tillgångarna i en bodelning ?

Det finns olika sätt att värdera makars tillgångar men det lämpligaste och vanligaste är att värdera utifrån egendomens marknadsvärde, det vill säga vad egendomen skulle kosta om man köpte den i det skick den är. Visar endast inlägg av Anonym (TS) - Visa alla. Ibland blir inte livet som man har tänkt sig. Kanske har du inte trivts i din relation och funderat på att skilja dig under en längre tid , kanske har beslutet fattats plötsligt av en händelse du inte vill leva med. Oavsett vad det är som har fått dig att vilja skilja dig har vi satt ihop en guide till hur du går tillväga och vad som.


En avgörande faktor för hur lång tid en skilsmässa tar är om den måste föregås av betänketid. Men det finns även andra faktorer som påverkar hur lång tid det tar innan skilsmässan kan beviljas av domstolen. En make kan därför begära bodelning långt efter en skilsmässa, för att undvika att få krav från den andra i efterhand är det därför viktigt att få bodelningsavtalet gjort. Väntar man alltför länge kan dock makens väntan ses som en eftergift och man förlorar då rätten att kräva bodelning.


Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Det finns två faktorer som påverkar tiden för en fulländad skilsmässa.


Beroende på hur situationen ser ut kring just er skilsmässa och tingsrättens handläggningstid kan det variera en aning när det kommer till att gå igenom med en skilsmässa.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения