воскресенье, 31 января 2016 г.

Byta tak själv

Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Kulörprogram med RAL- och NCS. Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Hitta rätt kontakt här!


Beskriv vad som ska göras och få anbud från seriösa takläggare.

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Om du ska renovera taket själv , underskatta inte tidsåtgången. I vissa kommuner krävs bygglov för att byta takmaterial eller färg på taket.


Enklast är att höra med byggnadsnämnden i ett tidigt skede i planeringen. Anlita plåtslagare när du byter tak. På avdelningen tak får du massor av bra tips om yttertak och gör det själv artiklar och det mesta du behöver veta när du ska renovera och byta tak.


En takomläggning ska bara utföras av kompetenta och utbildade personer eftersom taket är en extremt viktig del av ett hus. Kan jag byta tak själv ?

Ja, har du själv rätt behörighet går det utmärkt att ge sig på en takomläggning själv men annars bör du anlita en takfirma. Inte minst för att försäkringen ska gälla för ditt nya tak. Ett äldre tak som håller tätt och som inte har några stora skavanker behöver inte bytas ut – kanske bara underhållas lite extra. Men ett nytt tak behövs innan det gamla börjar läcka.


Gå igenom taket två gånger per år, så märker du när det faktiskt är tid att byta ut taket. Håll reda på ekonomin. Ta bort de gamla takpannorna om det är ett gammalt tak som ska renoveras. Riv ner läkten och vindskivorna och dra även bort takpappen. Det är dyrt att byta tak.


Man ska alltid byta ut läkt och papp när man ändå kostar på sig att byta pannor. I sammanhanget är det ett litet jobb och en liten kostnad. Se över undertaket på både in- och utsidan. Ett tak måste vara utrustat med säkerhetsutrustning.


Som t ex sotare, antennmontörer och snöskottare. Detta gäller också om man befinner sig på marken nedanför taket och riskerar att skadas av nedfallande snö och is. Re: Semester om jag byter tak själv ? Jag baserade min gissning på veckor på egen erfarenhet.

Bytte tak på sommarhus om ca 1kvm, rivning av gamla pannor (kastade ner), tog bort all läkt och papp, tog bort en miljon gammal pappspik, lagade nån kvm dålig sponttak, sen ny papp, läkt och tegelpannar (vittinge tvåkupigt) och lite. Få hjälp att lägga ett tag själv. När du ska byta tak är det viktigt att det görs korrekt och efter konstens alla regler.


Och om du inte är helt säker på hur du ska göra, är det en bra idé att ta hjälp av en fackman. En del snickare hjälper även gärna till med råd. LÄS OCKSÅ: Byt ut takpannan.


En del vill att taket ska ha en del struktur, och därför är det inte ovanligt att taket läggs med så kallad listtäckning, vilket också påverkar prislappen. De dyrare sorterna av takpapp är ofta i två lager, och passar till tak med låg lutning. Byta tak själv eller anlita en takläggare. Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak.


Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta att fixa. Hål i taket ser inte bara fult ut – det kan även leda till fuktskador, uppvärmningsproblem och höga driftkostnader. Men, om det nu är oundvikligt, ska du göra det själv eller anlita en takläggare?


Vad ska man tänka på när man ska sätta igång att byta tak ? Hur mycket tid och kraft vill jag lägga ner. ROT-avdraget har medfört att vinstmarginalen för att byta tak själv – jämfört med att lägga ut renoveringen på entreprenad – har minskat en aning. Men när det väl är dags att byta tak , är det många faktorer som styr vad som är möjligt att välja. Först och främst kan det finnas en detaljplan för området som begränsar valmöjligheterna och ställer krav på vilket material som ska an vändas.


Vill man byta färg, material eller stil på taket kan det också krävas bygglov. Fördelar och nackdelar med att göra det själv. Att fixa ett nytt tak eller byta taket helt på egen hand har både fördelar och nackdelar. När du gör det själv betalar du bara för materialet samt inhyrningen av vissa verktyg, ställningar, leverans och så vidare.


Den största fördelen är priset. För ditt eget takarbete är det endast du själv som kan få fram ungefärligt pris genom att begära in prisförslag från riktiga takläggare. Sebastian bor i Täby norr om Stockholm, och vill byta ut det år gamla tegeltaket på sin villa och lägga helt nya tegelpannor.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения