пятница, 8 января 2016 г.

Psykisk misshandel barn

Barn har rätt att växa upp i en trygg miljö där deras känslor lyssnas på och respekteras. Precis som när det kommer till vuxna som misshandlas emotionellt, är psykisk misshandel av barn problematisk för att de tecken som finns är så diffusa och svåra att lägga märke till. För dig som har lämnat din misshandlande partner finns det en text om att gå från offer till att bli en överlevare.


Barn som drabbas av psykisk misshandel är ofta extremt lojala mot sina föräldrar, eller rädda för att bli straffade om de rapporterar misshandeln. Sorgligt nog kan de också vara så vana vid misshandeln att de tror att det är helt normalt att leva under sådana omständigheter. De flesta påverkar utvecklingen av flera förmågor hos barn.

Psykisk misshandel har allvarliga konsekvenser. Tips för att motverka psykisk misshandel av barn. Det finns många enkla åtgärder för att undvika psykisk misshandel av barn. Det leder också till att deras känslomässiga tillstånd och självkänsla blir starkare. Fysisk misshandel är då den vuxna personen slår, sparkar, biter eller på andra sätt skadar barnet.


En annan form av misshandel är bristande omsorg. Det kan också vara att till exempel någon låser in barnet eller att barnet tvingas höra, eller se på när en närstående utsätts för våld eller sexuella övergrepp. Att barnet tvingas se eller höra våld i sin närmiljö är också barnmisshandel och kan sätta spår hos barnet på samma sätt som om det utsätts för direkt våld eller kränkningar.


Att utsättas för fysisk eller psykisk misshandel kan sätta djupa spår hos ett barn , även om barnet drabbas sällan.

Om någon har sett misshandel och sedan blir hotad med ”att om du anmäler det här kommer det hända något hemskt” är det brottsligt och brottet heter övergrepp i rättssak och kan ge fängelse. Om man är utsatt för psykiskt våld har man rätt att få hjälp. Det kan också vara kränkande beteenden eller handlingar som att till exempel bli hotad eller tvingad att göra saker som känns fel. Som psykisk misshandel räknas vidare förföljelser, stalkning, och att gå bakom ryggen på personen för att sprida förtroenden, ljuga om personen, eller på annat sätt omöjliggöra sociala relationer, skapa otrygghet, ingjuta hjälplöshet och därmed skapa jagsvaghet.


Hot som riktas mot närstående är också psykisk misshandel. Allt som kränker barnets person eller får barnet att ifrågasätta dess värde som människa är psykisk misshandel. Allt som får barnet att känna skam över sin egen person istället för skuld över sina egna handlingar är psykisk misshandel. Barn ska inte behöva stå ut med något som vi vuxna aldrig skulle tolerera. Att skilja barn i fyra- femårsåldern och uppåt ifrån de människor som de primärt är anknutna till, får därför nästan undantagslöst svåra konsekvenser.


Det är bland annat därför socialtjänsten ofta låter äldre barn bo kvar hos sina biologiska föräldrar, även när dessa brister i sitt föräldraskap. Att se sin förälder bli slagen kan vidare ses som en form av psykisk misshandel , som för de flesta barn har mycket allvarliga konsekvenser. Psykiskt våld är ofta upptakten till fysiskt våld. I alla relationer där det förekommer fysiskt våld finns också psykiskt våld.


Att tvingas tassa på tå i rädsla att bli slagen är psykisk misshandel. Många övergrepp begås av en person som barnet känner och litar på. Och som barnet är beroende av.


Det kan vara en förälder, en släkting eller en kompis och det sker ofta i en miljö där barnet borde vara säkert. Småbarn utsätts oftare i sitt nätverk medan ungdomar i större utsträckning utnyttjas av andra ungdomar.

Forskning har visat att mindre än en procent av barn 0-månader har blåmärken som uppkommit oavsiktligt. Få hjälp och stöd vid misshandel. Kontakta polisen för att få stöd och hjälp när du blivit utsatt för misshandel.


Mammor som använder sina barn som slagträn mot papporna¨ Av ren bitterhet och ilska så. Ifrån mig en gång när jag stod framför honom och grät. En normal förälder tröstar ju sitt barn ? Det som tagit mest på mig är en psykiska misshandeln.


Jag har läst lite om psykisk misshandel , och det finns mycket som jag känner igen honom i. Våld kan också vara psykiskt. Att hota, skrämmas, kalla barnet för saker som det upplever kränkande och sårande, att ständigt kritisera eller avvisa är exempel på psykisk misshandel. Många barn berättar att det är det psykiska våldet som sätter djupast spår, som känns värst och som är svårast att komma över. Många kvinnor som utsatts för både fysisk och psykisk misshandel har sagt att de upplevde den psykiska misshandeln som värre än slagen och sparkarna. Misshandeln brukar i regel trappas upp och det är inte ovanligt att den som misshandlar psykiskt börjar.


Risken för att dessa kvinnor ska drabbas av psykisk ohälsa som vuxna är 2-gånger högre än för kvinnor i allmänhet. Samhället har med andra ord ett stort ansvar för att tidigt upptäcka och behandla de barn och unga som blir utsatta för omsorgssvikt, familjevål fysisk misshandel och sexuella övergrepp. Exempel på icke fysiskt våld kan till exempel vara psykisk misshandel , försummelse eller att barnet ser våld inom familjen.


Förbudet innebär att barn inte får utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling (FB 6:1).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения