вторник, 14 марта 2017 г.

Relationell korttidsterapi

Relationell korttidsterapi

Till sist – det är mötet mellan dig och terapeuten som är det viktigaste, inte tekniken och metoden. Oftast bedrivs terapin en gång i veckan men den kan ske mer intensifierat, exempelvis om patienten går igenom en svår perio eller glesare i samband med att terapin avslutas. Det finns även modeller för tidsbegränsad relationell korttidsterapi som kan pågå i upp till timmar. IPT är en strukturerad korttidsterapi som är rekommenderad av socialstyrelsen för att behandla depression. Man utgår i terapin ifrån hur relationer och mående påverkar varandra.


Fokus i terapin är på relationer och de förluster, konflikter och förändringar som påverkar ditt mående. De två terapimetoderna är Kognitiv beteendeterapi och Relationell korttidsterapi. KBT är en välkänd terapiform med starkt forskningsstöd för många olika tillstånd och även som depressionsbehandling.


När det gäller behandling av depression hos ungdomar är dock kunskapen begränsad. Jag är utbildad i relationell terapi vid Linköpings universitet vid psykoterapeutprogrammet. Relationell psykodynamisk terapi kan användas både som korttidsterapi och som en längre terapi. Mina lärare och handledare var Rolf Holmqvist och Lars Back var de som introducerade den här terapiformen i Sverige. Relationell Psykoterapi Många som kommer till oss vill ha hjälp med problem som uppkommer i relationen till andra.


Behandlingen börjar med att vi tillsammans identifierar dina anknytningsmönster, med andra ord de strategier och beteenden du använder dig av i nära relationer. I den relationella psykoterapin läggs stor vikt vid det som sker här och nu, både i själva mötet mellan dig och mig som terapeut samt de känslor som väcks av att tala om det som är svårt. Vid relationella rummets uppstart kom vi att samtala om vad som kan specificera psykodynamisk psykoterapi (PDT) specifikt i förhållande till de dynamiska korttidsterapier som blommat fram, vad som kan skilja ”modern” vs klassisk PDT åt. I psykoterapi med Relationell och Affektfokuserad inriktning utgår man från kunskapen om relationers centrala betydelse för psykisk hälsa och utveckling.


Man ser människans behov av att knyta an till andra som ett primärt motivationssystem och känslorna som viktiga vägledare, som ett slags livets kompass. Min inriktning är relationell affektfokuserad psykoterapi – en modern terapiform med basen i psykodynamisk teori, anknytnings- affektteori och med stöd av neurovetenskap, ibland med inslag av kognitiva metoder. Erbjuder mentaliseringsbaserad terapi, relationell psykodynamisk terapi och interpersonell terapi på Södermalms. Tillsammans med din terapeut utforskar ni vad som händer i samtalet och samspelet. Psykoiterapi är ett sätt att ta reda hur du fungrerar som person och vad du behöver utveckla hos dig själv för att vara mer tillfreds med ditt liv.


Relationell korttidsterapi

Utifrån den beslutar vi sedan om det är långtids- eller korttidsterapi som är aktuellt för dig. Vad innebär korttidsterapi ? Korttidsterapi passar bäst när det är ett mer specifikt och avgränsat problem. Under korttidsterapi är psykoterapeuten mer involverad för att på så sätt mer styra processen framåt. Lena Aleson, socionom Psykoterapi, relationell , kbt, affektiv korttidsterapi , egenterapi, krissamtal. Norra Källgatan 2 Västerås.


Jag är hedersmedlem i SFRP, svenska föreningen för relationell psykoterapi och medlem i IEDTA, International Experiental Dynamic Association, liksom i SEPI, Society for Exploration of Psychotherapy Integration där jag är , om än inte så aktiv, svensk kontaktperson tillsammans Björn Philips. Integrativ inriktning med psykodynamisk affekt fokuserad terapi, KBT samt relationell terapi. Psykodynamisk psykoterapi och kognitiv beteendeterapi. I relationell psykoterapi utgår man från antagandet om att relationer har stor betydelse för psykologisk utveckling. Psykoterapirelationen i sig - samarbetet mellan klient och terapeut - utgör en viktig del i den förändringsprocess som psykoterapi ofta innebär.


Du får hjälp att förändra dina tanke- och beteendemönster i syfte att bland annat kunna hantera känslomässiga problem bättre. Om du upplever problem i nära relationer eller har varit med om traumatiska händelser kan schematerapi, relationell terapi och klinisk hypnos vara bra komplement eller alternativ till klassisk KBT. LURIPP (Linköping University Relational and Interpersonal Psychotherapy Project) är en randomiserad studie där vi jämför effekterna av två psykoterapiformer för deprimerade vuxna patienter.


De två metoderna är Interpersonell psykoterapi och Relationell korttidsterapi.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения