понедельник, 20 марта 2017 г.

Bodelning dödsfall skatteverket

På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Bodelning vid dödsfall. När man pratar om bodelning i samband med dödsfall kopplas det oftast ihop med det som kallas arvskifte, det vill säga fördelningen av de tillgångar som en avliden person lämnat efter sig.

Annan bodelning som görs mellan makar ska anses utgöra en bodelning under. Vanligen bör ni göra en bodelning om ni separerar oavsett om ni är gifta eller sambor. Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede.


Man kan även skriva avtal om att viss egendom inte ska ingå i en eventuell bodelning. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det. I en bodelning mellan sambor ingår endast egendom som förvärvats för gemensamt bruk, till exempel bostaden och bohaget. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt.


En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade.

Sambolagen vid dödsfall. Bouppteckningen utgör sedan grunden för bodelningen och arvsskiftet. Det går också bra att registrera själva bodelningshandlingen om ni redan är överens om hur förhållandena i bodelningen ska se ut. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas.


Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning , eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. En bouppteckning skall göras på samma sätt som vid en bodelning som görs med anledning av äktenskapsskillnad. När man gör en bouppteckning med anledning av dödsfall utgår man ifrån de värden som gällde den dagen personen avled för sin beräkning av vad som skall fördelas. När bouppteckningen är godkänd fungerar den som en legitimation som visar vem som har rätt att representera dödsboet. Din fråga handlar om hur bodelning mellan makar vid dödsfall ser ut.


Vid dödsfall kan en bodelning ske på två olika sätt. Jag kommer börja med att redogöra för huvudregeln och sedan lite kort redogöra för undantagsregeln. När en make dör görs en bodelning där makarnas tillgångar fördelas. Skatteverket registrerar och godkänner bouppteckningen. Det finns ingen särskild blankett eller något formulär att följa för detta, så vi rekommenderar att ni tar hjälp av oss för att upprätta ett juridiskt hållbart dokument.


Sammanfattningsvis går det notera att kravet på bodelning gäller i de flesta fall. Undantag gäller när det endast finns enskild egendom. I övrigt finns det alternativ som av olika anledningar kan förenkla bodelningen.

Vid bodelning med anledning av dödsfall ska pensionsrättigheterna enligt huvudregeln inte ingå i bodelningen. Pensionsrätten kan däremot ingå i bodelningen om den efterlevande maken och den avlidnes arvingar och universella testamentstagare kommer överens om det vid bodelningen. När någon avlidit ska dödsboets eventuella skulder betalas och ibland en bodelning göras. Ett arvskifte innebär att de tillgångar som återstår därefter delas ut mellan delägarna i dödsboet.


Görs ingen bodelning kan dock en av parterna kräva en sådan vid ett senare tillfälle, det kan därför vara bra att upprätta ett bodelningsavtal där parterna förklarar sig nöjda med. Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning. Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения