понедельник, 27 марта 2017 г.

Depression behandling medicin

Depression behandling medicin

När barnet eller tonåringen har en svår depression kan ibland medicinering vara nödvändigt för att annan behandling ska fungera. Då kan hen få pröva behandling med antidepressiva läkemedel redan inom två veckor. Vid lätt, lindrig depression rekommenderas inte läkemedelsbehandling.


Oftast behöver emellertid också den tidigt upptäckta eller lättare depressionen behandlas med medicinsk behandling för att inte den inte ska förvärras över tiden och för att undvika onödigt lidande för patienten. Vid en medelsvår eller svår depression väljer läkaren ofta att kombinera samtalsterapi med en medicinsk behandling. Medicin eller annan terapi? Generellt så kan man säga att människor med svår depression och människor med dystymi känner en tydligare effekt av antidepressiva läkemedel än av övrig terapi.


Antidepressiva läkemedel används för att bota olika former av depression. Efter att du är frisk från din depression behöver du fortsätta med din medicinbehandling under en period. Vid läkemedelsbehandling kan det hända att man behöver söka läkare igen för att medicinen inte har hjälpt helt och hållet eller för att man har besvär med biverkningar. Uppföljning av behandling.


Vid start av antidepressiv behandling minskar hämning och ökad ångest, sömnsvårigheter och suicidalitet kan förekomma. Starta behandlingen med låg dos och öka efter någon vecka. Tillägg av anxiolytikum eller hypnoticum kan göras, bensodiazepiner bör undvikas. Anti-depressiv medicinering har full effekt först efter 6-veckor. Sk endogena depressioner behandlas bättre med mediciner än de sk exogena depressionerna.


Behandling skall pågå under minst månader, gärna år. Cirka en tredjedel av patienterna som kommer till behandling för depression svarar på första behandlingsförsöket och blir återställda. Ytterligare cirka en tredjedel blir återställda på förnyade behandlingsförsök.


Depression behandling medicin

Detta innebär att ca en tredjedel av patienter med depression inte svarar på upprepade behandlingsförsök. Psykoterapi kan hjälpa vid depression. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor.


Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT- behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.


Det er en udbredt misforståelse, at hvis man behandler depression eller angst medicinsk, er det fordi, man tror, at sygdommene skyldes en afsporet kemi inde i hjernen og ikke psykologiske forhold. Den som en gång har drabbats av en djup depression löper större risk för att sjukdomen återkommer senare i livet. Depression kan i många fall ha ett långvarigt förlopp. Det är därför viktigt att man är observant om man börjar få nya symtom efter det att man avslutat sin behandling.


Lindriga depressioner är dubbelt så vanliga (3). Metoden används för behandling av vuxna med medelsvår till svår depression och ges i dag till cirka personer per år. I takt med att kunskapen ökat rekommenderar nu alltså Socialstyrelsen metoden, som stimulerar områden i hjärnan som är påverkade vid depression , till fler patienter.


Olika antidepressiva mediciner påverkar olika hormonsystem i hjärnan. Beroende på hur din depression ser ut ska läkaren försöka hitta den medicin som hjälper dig bäst. Om behandlingen är rätt märker du effekt redan efter två veckor och inom sex veckor ska du vara klart bättre.


Underhållsbehandling - profylaktisk farmakologisk behandling. Efter andra depressionsinsjuknandet bör som regel den farmakologiska behandlingen pågå längre, 2-år, beroende på depressionens. Vad händer om detta interna obehag, denna sorg och ångest inte löser sig och fortsätter ”dra ned oss” varje dag? För uppföljning av given behandling användes ofta MADRS-S.


OBS risken för hyponatremi. Alla behandlingar kan ha biverkningar. Tänk också på lämplig beredningsform. Men utebliven behandling har också sina risker, vilket bör tas med i övervägandet av behandling.


Har man haft flera depressionsperioder kan det vara nödvändigt med förebyggande behandling. Ofta används samma antidepressiva medicin som har hjälpt tidigare, eller läkemedlet litium.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения