понедельник, 24 апреля 2017 г.

Vad är kärlek filosofi

Vissa teoretiker menar att kärlek just är en sådan känsla. Den är helt enkelt en bedömning av ett objekt, (den man älskar) som älskvärd. Denna beskrivning av kärleken är mycket vag, och stöter på många hinder. Försök har gjorts att förstärka teorin genom att ta till andra teorier om vad känsla i sig är.


Man kan även dela in filosofin efter olika traditioner eller skolbildningar. Olika traditioner har dominerat i olika länder under olika tidsperioder, och de har delvis olika uppfattning om vad filosofi är.

Så här svarar den finlandssvenska filosofen Camilla Kronqvist, hon som doktorerat på vad vi pratar om när vi pratar om kärlek. Den kan alltså inte skapa en allmän definition av vad kärlek är , men den kan vrida och vända på begreppet. Kärleken är tålig och mil kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst, den uppför sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tillräknar inte det onda. Vad är Kärlek (för dig)? Kärlek har sin tillfredsställelse i människans medfödda förmåga till filosofi , att förstå sig själv o sina medmänniskor i det sammanhang vi föds in i. Tolkar det du skriver soatt bli sed accepterad och mottagen för den man är av någon som vill ha just mig.


Den finns där, ständigt vakande över oss alla. Det sägs att den både är blin tålmodig och ödmjuk men också förödande och patetisk.

Vi alla är väl medvetna om dess existens, men vad är kärlek för något egentligen? Kärleken är förmodligen något evinnerligt som följt människan sedan urminnes tider. Ordet filosofi kommer från grekiskan och betyder ’ kärlek till vishet’. Att filosofera handlar om att kritiskt granska och tänka över frågor som inte har några självklara svar. Det är ett slags utvecklat undrande som leder till abstrakta tankegångar.


När människan undrar annat än hur det går till att göra upp eld och börjar begrunda himlavalvet eller sin egen själ, då styrs tankarna mot ett kontemplativt grubblande som kan kallas för filosoferande. Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon eller något, det vill säga att bete sig altruistiskt. Ett exempel är föräldrars kärlek till sina barn. Ett annat är den känsla som två människor känner för varandra som innehåller en både fysisk och psykisk attraktion. Citaten är inte kategoriserade, utan tankar om livsfrågor blandas med synen på vad filosofi är och så vidare.


Det är dock tänkt att avgränsa dessa återgivna formuleringar till att de ska vara uttalade av filosofer och därför saknas talesätt, ordstäv och dylikt. Skickas inom 2-vardagar. Alain Badiou på Bokus. Men vad leder då filosofi till? En verksamhet som först gör irriterande invändningar, och sedan försöker få tyst på dem, vad kan den ha för vits?


Försök resonera om vad ”samtycke till framtida forskning” innebär. De kan ha några små poäng gemensamt, men Den romantiska idén om Platon hänvisar till en perfekt idé om kärlek , inte nödvändigtvis orequite vilket överstiger gränserna för köttet och som medför en enorm svårighet.

Sällskapet för existentiell psykoterapi är en ideell förening, vars ändamål är att främja existentiella perspektiv och existentiell psykoterapi och psykologi, vara en aktiv röst i samhället och utgöra ett forum för existentiell praktik och teori. Kärlek är omgärdat med många olika ­föreställningar och förväntningar. En ny doktorsavhandling i filosofi undersöker vad vi talar om när vi talar om kärlek.


Filosofi metafysik klipp vad är metafysik?

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения