четверг, 6 апреля 2017 г.

Efterlevande make begär jämkning vid bodelning

Vid bodelning med anledning av den ena makens död kan den efterlevande maken dock begära att vardera sidan ska behålla sitt giftorättsgods, kap. Paragrafen fungerar i praktiken så att det är den efterlevande maken som själv måste begära att få behålla sitt giftorättsgods. Det framgår inte av din fråga hur mycket giftorättsgods som lämnats efter den avlidne och hur mycket som den efterlevande själv haft med sig in i bodelningen. Vid en bodelning görs först en andelsberäkning där parternas tillgångar räknas upp och därefter deras skulder dras av innan de kvarstående tillgångarnas nettovärde delas lika mellan makarna , kap.


Genom att tillämpa jämkningsregeln i kap. B kan undantag från denna nu nämnda ordning göras. Det här är en jämkningsregel som är utformad som en ovillkorlig rätt för den efterlevande maken att behålla sin andel av giftorättsgodset vid bodelningen. Vad finns det för vits med att efterlevande make begär jämkning vid bodelning enligt ÄktB 12:om det endast finns gemensamma barn som ska ärva. Vad kan och får den efterlevande maken göra med bobehållningen på miljoner.


Den efterlevande maken har ex. Enligt äktenskapsbalken (ÄktB) kap. Begäran om denna typ av jämkning kan bara framställas av den efterlevande och ska framställas senast vid bodelningstillfället.


Om en av makarna , av någon anledning, ensam står skriven som lagfaren ägare till makarnas gemensamma villafastighet, och till större delen av tillgångarna i övrigt, och dessa tillgångar utgör giftorättsgods, kommer tillgångarna ändå att ingå i bodelningen varvid efterlevande make trots detta vid bodelning erhåller hälften av värdet. Vad innebär det att en make begär jämkning ? När en make avlider har den efterlevande maken rätt att begära bodelning. Vid prövning av frågan om förordnande av bodelningsförrättare har make som påkallat bodelning tio år efter äktenskapsskillnad inte ansetts ha förlorat rätten att påkalla sådan.


Första stycket gäller inte vid bodelning med anledning av en makes död. Om en bodelning med hänsyn till makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är orimligt kan den jämkas. Vid bodelning läggs makarnas giftorättsgods ihop och efter att skulder dragits av delas värdet lika mellan makarna. Giftorättsgods hålls isär från makars enskilda egendom som vanligtvis inte ingår i bodelningen.


Vad som enligt äktenskapsförord är enskild egendom eller vad en make erhållit som enskild egendom genom gåva, arv eller. Sker bodelningen med anledning av att en av makarna avlidit sker bodelningen mellan den efterlevande maken och den avlidne makens dödsbo. Observera att kap § äktenskapsbalken innehåller en bestämmelse som innebär att vid dödsfall kan den efterlevande maken begära att någon bodelning inte ska göras. Se avsnitt jämkning vid bodelning.


Detta innebär att den. Om en sambo avlider har den efterlevande sambon rätt att vid bodelning av samboegendomen som sin andel få ut så mycket av den behållna egendomen som motsvarar två gånger prisbasbeloppet, efter avdrag för skulder. Den andra jämkningsregeln gäl-ler endast till förmån för efterlevande make när bodelning ska ske med anledning av ena makens död. Fördelning av samboegendomen vid dödsfall enligt sambolagen. När en sambo avlider kan den efterlevande sambon begära bodelning.


Bouppteckningen sker inom tre månader från dödsfallet. Det är endast den efterlevande sambon som kan begära bodelning. Bodelning måste också ske om en efterlevande sambo har begärt det. När bodelningen är klar och den avlidnes skulder har betalats kan arvskifte ske, det vill säga arvet kan delas upp.


Om den avlidne var gift är huvudregeln att den efterlevande maken ärver före bröstarvingarna om de är makarnas gemensamma barn.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения